Procedura de adopție simplificată întregește mii de familii în România. Care sunt pașii de urmat

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Peste trei sferturi dintre copiii care așteaptă să fie adoptați au împlinit deja vârsta de 6 ani. 

Procedura de adopție din România a fost simplificată. În 2021, nenumărate familii au primit în sânul lor copii care nu aveau cui să spună ”mamă” și ”tată”. Până în prezent sunt 1400 de adopții finalizate, iar până la finele anului numărul ar putea ajunge la 1.600, conform informațiilor oferite de Digi24. În continuare, rămân în grija statului 5.000 de copii, peste trei sferturi dintre aceștia având deja vârsta de 6 ani. 

”În urma modificării legii adopției anul trecut și a intrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a legii adopției, s-au simplificat anumite proceduri în ceea ce privește procesul adopției, astfel încât acesta să decurgă într-un timp cât mai scurt, pentru că ce ne dorim noi este să oferim fiecărui copil care ajunge în sistemul de protecție specială o familie în mod definitiv cât mai devreme. 

S-au simplificat demersurile de deschidere a procesului de adopție prin eliminarea obligativității de a căuta rudele până la gradul al patrulea. S-a prelungit valabilitatea atestatului de adoptator de la doi la cinci ani. S-a introdus posibilitatea ca în cazuri excepționale managerul de caz să poată să stabilească adopția ca o finalitate a planului individualizat de protecție într-un timp mai scurt decât cel prevăzut de lege dacă interesul superior al copilului cere acest lucru. 

În acest moment avem 5.400 de copii adoptabili în România și până la această dată avem tendințe definitive de adopție pentru un număr de 1.429 de copii”, a spus Florica Cherecheș, președintele Autorității naționale pentru persoanele cu dizabilități, copii și adopții. 

Pașii procedurii de adopție

”Când o familie se hotărăște să adopte, încurajăm această familie să meargă la DGASPC, unde va primi toate informațiile cu privire la adopție, conținutul dosarului pe care trebuie să îl depună și în termen de 90 de zile se primește un raport final de evaluare a situației din punct de vedere social, psihologic și se face și o instruire a persoanei sau a familiei care dorește să adopte pentru dobândirea de abilități parentale, practic, în 90 de zile, familia sau persoana ar trebui să primească acel atestat de persoană sau familie adoptatoare. 

După aceea se intră în faza de potrivire inițială, fază în care cerințele familiei sunt puse împreună cu datele despre copii din registrul național pentru adopții, apoi se ajunge la faza de potrivire practică, dacă s-a găsit o familie pentru un anumit copil din sistem. Aici durata depinde și de cerințele exprimate de către familia adoptatoare. Cu cât ele sunt mai restrictive, cu atât procesul o să dureze mai mult. În general, o adopție durează în medie 12 luni, dacă e adopție națională, iar la adopție internațională, care este permisă în cazul în care cel puțin unul dintre părinți este de cetățenie română sau are și cetățenia română, atunci poate dura și 14-16 luni”, a mai spus Cherecheș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel