Analistul Dan Dungaciu a abordat tema potențialei excluderi a lui Donald Trump din cursa prezidențială din 2024.
Curtea Supremă hotărăște dacă Donald Trump poate candida pentru un nou mandat de președinte. Două state, Colorado și Maine, au decis să-l scoată pe Trump de pe buletinele de vot, după ce l-au catalogat drept “neeligibil”. Decizia a venit după ce Trump și-a încurajat alegătorii să ocupe Capitoliul SUA în 2021, imediat după pierderea alegerilor din sfârșitul anului 2020.
În cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN, analistul Dan Dungaciu a abordat această temă a potențialei excluderi a lui Donald Trump.
"Decizia care se va lua în urma audierilor de astăzi- e un proces care începe astăzi și durează o perioadă de timp- va însemna un lucru crucial pentru Donald Trump, dar din păcate, nu doar pentru Donald Trump. Până la urmă, nu este vorba doar de soarta lui Trump, ci și de modul în care America își va găsi echilibrul după o asemenea decizie, pentru că jumătate din America va fi tristă indiferent ce decizie va lua Curtea Constituțională. Altfel spus, în joc este echilibrul societății americane, care din păcate, a ajuns în starea în care se află astăzi după ani lungi de războaie interne. Războaiele interne au creat situația din America, iar conform analizelor Consiliului pentru Afaceri Externe, acestea sunt cea mai amenințare de securitate a SUA. Ne aflăm astăzi într-o situație în care principala amenințare de securitate a SUA vine din interiorul SUA, iar acest proces poate să însemne declanșarea unui șir întreg de tensiuni ce pot duce la război civil. Dacă Trump rămâne pe lista de vot, deci poate candida la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, probabil că o jumătate din America, adică opozanții lui Donald Trump, vor fi nemulțumiți și încrederea în Curtea Constituțională se va eroda. Dacă Trump nu va participa la alegeri, neavând aprobarea, atunci cealaltă jumătate din SUA probabil că va fi în aceeași situație. Asta e miza cu adevărat. Nu e vorba doar de procesul în sine, care este istoric, indiscutabil, este vorba de cum o să reacționeze America după ce această decizie se va fi luat. Suntem în situația din 2000 în care Curtea Constituțională a decis că domnul Bush este președinte și nu domnul Al Gore. Dar, situația de la vremea respectivă era mult mai puțin tensionată", a spus analistul Dan Dungaciu.
"Sigur, tehnic vorbind Donald Trump nu mai participă, rămâne candidata care se află în cursă, care din nefericire la nivelul electoratului republican nu a reușit să obțină scoruri mari. În Nevada s-a clasat pe locul 2, candidând singură. Mai mulți au ales să voteze varianta ‘niciun candidat nu mă reprezintă’. Astfel, situația republicanilor va fi extrem de complicată. Problema din păcate e și a americanilor, nu doar a lui Trump. Întrebarea este cum va reacționa Trump și cum va reacționa jumătate din America. Din păcate, că ne place sau nu ne place, decizia Curții Constituționale este cea mai politică decizie pe care a luat-o vreodată. Cine decide scoaterea unui candidat politic din cursă? O decizie juridică sau o decizie politică? Cum se schimbă balanța de putere și care vor fi consecințele acestui gest? Este, repet, cea mai complicată decizie pe care Curtea Constituțională a SUA a luat-o vreodată. Există spectrul unui război civil, din păcate, există riscul ca toată concentrarea politică a Americii să fie pe plan intern, uitând de extern, cu consecințe aproape devastatoare, dacă vreți, pentru echilibrul global. Este o veste proastă pentru noi, pentru că atenția SUA nu va putea fi pe tot globul, dacă o tensiune internă se întâmplă", a mai spus acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News