Proces istoric. Un fost agent al STASI, condamnat după 50 de ani pentru uciderea unui polonez

FOTO: Freepik @rawpixel.com
FOTO: Freepik @rawpixel.com

Polonezul ucis de fostul agent al STASI, în 1974, voia să fugă din țară.

Citește și: Cel mai longeviv deținut condamnat la moarte din lume a fost achitat în Japonia

Un fost agent al STASI, poliția politică din fosta Germanie de Est comunistă, a fost condamnat de un tribunal din Berlin la zece ani de închisoare pentru uciderea unui polonez care dorea să fugă în Occident în urmă cu 50 de ani, relatează AFP.

Astfel, într-un proces istoric, instanța l-a găsit vinovat pe Martin Naumann, în vârstă de 80 de ani, de crimă pentru că l-a împușcat pe Czeslaw Kukuczka în spate în timp ce încerca să fugă prin punctul de trecere a frontierei Friedrichstrasse din Berlin în 1974.

Instanța are ”convingerea indubitabilă” că Naumann a fost autorul împușcăturilor care au costat viața fugarului de 38 de ani, a declarat președintele tribunalului, Bernd Miczajka.

Chiar dacă nu a acționat ”din motive personale”, el ”a executat fără milă” un act ”planificat de STASI”, a detaliat judecătorul.

Procuratura germană a cerut 12 ani de închisoare pentru fostul locotenent, acum pensionat.

Procesul, punctul culminant al unei investigații ample desfășurate de ambele țări

Persoana în cauză a respins acuzația prin intermediul avocaților săi, care au cerut achitarea sa. Dar nu a vorbit niciodată în fața judecătorilor. Acest proces, înregistrat datorită valorii sale istorice, este punctul culminant al unei lungi investigații desfășurate și de partea poloneză.

El a fost posibil doar prin apariția unor noi informații găsite de doi istorici - unul german și altul polonez - în arhivele STASI în 2016, care fac o legătură între inculpat și moartea fugarului, și descoperirea de noi potențiali martori.

De la începerea sa în martie, procesul a aruncat țara înapoi în timpul Războiului Rece, o perioadă în care Germania a fost împărțită în două de Cortina de Fier între RFG în vest și RDG în est.

Daniela Munkel, o responsabilă a arhivei poliției secrete din Berlin, a declarat că, prin verdictul de luni, Naumann devine primul fost ofițer de poliție secretă din fosta Germania de Est comunistă condamnat pentru crimă, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel