Un grup de reclamanți au depus o acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european.
Un grup de reclamanţi identificaţi ca "Abenante şi alţii" au iniţiat o acţiune la Tribunalul Uniunii Europene pentru a obţine anularea reglementării prin care este instaurat "permisul" sanitar european, relatează joi AFP, citând site-ul instanţei şi un document al Consiliului Uniunii Europene, scrie Agerpres.
Plângerea a fost depusă la 30 august, "pârâţii" fiind Consiliul şi Parlamentul European, care au aprobat reglementarea prin care a fost lansat "Certificatul digital Covid al UE", intrat în vigoare la 1 iulie a.c.
Aceste certificate, create pentru a facilita deplasările în UE în pofida pandemiei, atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, că a făcut un test care a avut rezultat negativ sau că s-a imunizat ca urmare a infectării şi ar trebui să permită evitarea carantinei în ţările de destinaţie.
Un document al Consiliului adresat ambasadorilor celor 27 reuniţi miercuri menţionează această acţiune în justiţie; potrivit site-ului de informaţii Contexte, care a publicat conţinutul documentului cu acces limitat, reclamanţii consideră că solicitarea unui test sau a vaccinării pentru eliberarea unui certificat de Covid al UE înseamnă a impune "tratamente medicale invazive" şi încalcă de asemenea Carta drepturilor fundamentale.
Reclamanţii cer anularea în totalitate a acestei reglementări sau cel puţin a părţii privind testarea şi vaccinarea şi solicită suspendarea imediată a dispoziţiilor contestate în aşteptarea deciziei de fond.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News