Procesul de impeachment contra lui Joe Biden în 5 întrebări

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Deschiderea unei proceduri de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva preşedintelui democrat Joe Biden, dispusă marţi de preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, nu are perspective de reuşită, dar ilustrează creşterea presiunii taberei conservatoare asupra liderului democrat, scrie miercuri agenţia EFE.

Ce doresc să investigheze republicanii ? Conservatorii îl acuză pe Joe Biden că l-a ajutat pe fiul său, Hunter, în afacerile acestuia în străinătate, profitând de conexiunile sale politice şi că a beneficiat la rândul său de pe urma respectivelor afaceri. Mai mult, republicanii cred că Administraţia democrată a fostului preşedinte Barack Obama l-a favorizat pe Joe Biden, dată fiind poziţia sa de atunci de vicepreşedinte al SUA.

După mai multe luni de investigaţii preliminare care nu au condus la obţinerea unor probe concludente, deschiderea procedurii de impeachment le-ar permite republicanilor să solicite accesul la înregistrări bancare şi alte documente, în căutarea unor dovezi de corupţie şi nereguli financiare.

Cine conduce investigaţia?

Cine conduce investigaţia? McCarthy l-a însărcinat cu conducerea anchetei pe preşedintele Comitetului de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor, James Comer, care-şi va desfăşura activitatea în coordonare cu preşedinţii Comitetului Juridic, Jim Jordan, şi Comitetului pentru Finanţe, Jason Smith, toţi republicani.

Liderul republican al Camerei a intenţionat iniţial să supună unui vot în plen deschiderea procedurii de impeachement, dar, din cauza reticenţelor unor congresmeni republicani moderaţi, el a decis în cele din urmă să ia decizia singur, susţinut de aripa dură a partidului, cea apropiată fostului preşedinte Donald Trump.

Cum funcţionează procedura de proces politic?

La un moment dat, Camera inferioară a Congresului va trebui să voteze dacă formulează acuzaţii împotriva lui Biden, dar atributul efectuării acestui proces politic (impeachment) revine în etapa următoare Senatului.

Aşadar, procesul este iniţiat în Camera Reprezentanţilor prin prezentarea acuzaţiilor într-o rezoluţie de destituire ce are nevoie de votul unei majorităţi simple. Dacă va fi obţinută această majoritate, procesul se mută în Senat, unde rezoluţiile referitoare la destituirea preşedintelui trebuie să întrunească o majoritate de două treimi din numărul senatorilor prezenţi.

Care sunt şansele de reuşită ale republicanilor?

Care sunt şansele de reuşită ale republicanilor? Republicanii au obţinut controlul Camerei Reprezentanţilor la alegerile de la jumătatea mandatului în 2022 şi au o majoritate de 222 din cele 435 de mandate.

În Senat, democraţii au 48 de mandate şi republicanii 49 din cele 100, dar cei trei senatori independenţi au toţi o orientare politică progresistă, deci ar urma să-l susţină pe Biden, astfel că destituirea acestuia este improbabilă, mai ales că decizia Senatului nici nu poate fi atacată la Curtea Supremă.

Care sunt precedentele?

Care sunt precedentele? Republicanul Richard Nixon (1969-1974) a demisionat înaintea votului din Cameră în procesul de impeachment legat de scandalul Watergate.

El rămâne singurul preşedinte al SUA care a renunţat la funcţie prin demisie. Istoria SUA consemnează alte patru procese de impeachment: unul pentru democratul Andrew Johnson (1865-1869), altul pentru preşedintele de asemenea democrat Bill Clinton (1993-2001) şi două pentru republicanul Donald Trump (2017-2021), toate respinse la votul din Senat, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel