Magistrații englezi nu au reușit nici după opt zile de deliberări să spună cine este vinovat de moartea brutală a 95 de fani ai echipei Liverpool care și-au pierdut viața după ce gardul unei tribune s-a prăbușit la Hillsborough, transmite The Sun.
Șeful Poliției, David Duckenfield acum în vârstă de 74 de ani a fost acuzat că ordinul dat de el a dus la decesul a 95 de oameni, bărbați, femei și copii, fani ai echipei Liverpool, care participau la semifinala Cupei Angliei pe 15 aprilie 1989.
Magistrații nu au reușit să obțină un verdict după un proces de zece săptămâni la Curtea Preston Crown și după opt zile de deliberări. Graham Mackrell, fost secretar de poliție de la Sheffield și ofițer de securitate, a fost găsit vinovat că nu și-a îndeplinit datoria în temeiul Legii privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. Șeful supraveghetorului general, Duckenfield, a fost acuzat că a dat ordin să deschidă porțile de acces după ce în fața acestora se îmbulzeau mulți oameni. La acel moment, mai mult de 2.000 de fani s-au îngrămădit fiind puși la pământ. Duckenfield, care fusese avansat cu mai puțin de trei săptămâni înainte de dezastru, a fost judecat alături de Mackrell.
Magistrații au arătat că au fost șapte turnichete pentru cei 10.100 de fani Liverpool care cumpăraseră bilete pentru meciul cu Nottingham Forest.
La momentul producerii tragediei, seminifinalele Cupei Angliei se disputau pe teren neutru. În 1989, Football Association a selectat Hillsborough (terenul clubului de fotbal Sheffield Wednesday) în vederea disputării meciului dintre FC Liverpool și Nottingham Forest. Conform regulilor aplicate în cazul meciurilor britanice din competițiile interne, fanilor celor două echipe le-au fost acordate spații complet separate pe stadion.
Fanilor formației Liverpool le-a fost alocată peluza Leppings Lane. Intrarea în peluza respectivă se putea realiza doar trecând de niște turnicheți vechi și uzați, iar restricția în mișcare rezultată de aici a condus la apariția unei busculade periculoase în afara stadionului, înainte de startul partidei. În încercarea de a ușura presiunea dinafară, superintendentul șef David Duckenfield, care era ofițerul de poliție responsabil de buna desfășurare a meciului, a ordonat deschiderea unei porți folosită în mod normal numai pentru ieșirea din stadion. Poarta respectivă ducea la un tunel marcat cu însemnul „locuri în picioare", ce conducea direct către două țarcuri aflate în centrul peluzei, deja supraaglomerate. În anii precedenți, tunelul fusese închis de poliție când cele două secțiuni centrale se umpleau; în cazul tragediei de pe Hillsborough, acest lucru nu s-a întâmplat.
Fluxul de suporteri rezultat a cauzat o aglomerație puternică, unii fani urcându-se pe gardurile ce mărgineau peluza sau fiind ridicați în partea de sus a peluzei de către alți fani pentru a scăpa de înghesuială. La câteva momente după startul partidei, una dintre barierele ridicate cu scopul de a preveni busculadele a cedat, și fanii au început să cadă unii peste alții. Meciul a fost oprit după șase minute de joc. Suporterii au rupt panouri publicitare pentru a ajuta la transportul răniților, iar serviciile de urgență au fost chemate pentru a asista victimele. Din cei 96 de oameni decedați, doar 14 au ajuns la spital. Când președintele Football Association a ajuns la fața locului pentru a verifica ce se întâmplase, Duckenfield a declarat în mod fals că fanii forțaseră poarta de acces.
Ancheta oficială din anul 1990 cu privire la tragedie, Raportul Taylor, a concluzionat că „motivul principal pentru dezastru a fost eșecul gestionării situației de către poliție". Descoperirile anchetei au condus la eliminarea teraselor lipsite de scaune de pe toate stadioanele mari din Anglia, Țara Galilor și Scoția.
Vezi și: Vacanțele piloților au dus la anularea a zeci de zboruri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News