Lumea Justiției scrie cum judecătorul Diana Bulancea de la Secția Contencios a CAB tergiversează luarea unei decizii cerută de către Asociatia Magistratilor din Romania. Decizia se referă la desființarea în totalitate a Hotărârii 918 din 23 octombrie 2012 a Plenului CSM prin care s-a stabilit că prim-adjunctul procurorului general al PICCJ, Daniel Morar, poate să participe la ședintele Secției pentru procurori a CSM, în perioada în care funcția de procuror general este vacantă.
Alegerile din 4 ianuarie de la CSM se pare căau fost ilegale din cauza votului Procurorului General interimar, Daniel Morar, care, după cum arată Asociația Magistraților din România nu ar fi avut drept de vot în Consiliu.
Pentru că anticipase faptul că Morar va vota în CSM, Asociația Magistraților din România solicitase desființarea Hotărârii 918 din 23 octombrie, 2012 a Plenului CSM prin care s-a stabilit că prim-adjunctul procurorului general al PICCJ, Daniel Morar, poate să participe la ședințele Secției pentru procurori a CSM, în perioada în care funcția de procuror general este vacantă.
La termenul din 14 ianuarie, 2013,președintele completului de judecată de la Sectia de Contencios administrativ și Fiscal, judecătoarea Diana-Magdalena Bulancea, a făcut cerere de abținere chiar în acea zi, deși acțiunea datează din luna octombrie a anului trecut. Fix în ziua judecății, președinta completului și-a depus declarația de abținere, motiv pentru care a fost acordat un alt termen de judecată, în 28 ianuarie 2013.
Potrivit Lumea Justiției, judecătorul Diana Bulancea este soția procurorului Marius Bogdan Bulancea de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și fost consilier al Codruței Kovesi pe vremea când aceasta a deținut funcția de Procuror General.
Lumeajustitiei.ro solicită autosesizarea Inspecției Judiciare din cadrul CSM pentru a verifica modul în care judecatoarea Bulancea a încercat să tergiverseze acest proces al AMR împotriva statutului de membru CSM al lui Daniel Morar, întrucât judecatoarea avea destul timp, din octombrie 2012 și până în 14 ianuarie 2013, să facă această cerere de abtinere.
Manevra judecătorului Bulancea de la CAB lasă semne de întrebare mai ales în momentul în care președintele CSM, procurorul Oana Hăineală, a convocat pentru joi plenul CSM, pe ordinea se zi figurând alegerea vicepreședintelui Consiliului.La fel ca la alegerea președintelui, Daniel Morar va vota pentru alegerea vicepreședintelui, vot care ar putea înclina balanța spre o persoană care nu ar fi agreată de judecătorii din CSM, dar și de judecătorii din țară.
Pentru funcția de vicepreședinte s-au înscris Cristi Danileț și Alina Ghica, contestați de altlel în adunările generale ale judecătorilor care cer revocarea acestora din CSM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News