Procesul penal pe înțelesul tuturor, conform legislației din România. Îți spunem ce este, care sunt participanții și fazele procesului penal.
Procesul penal reprezintă un ansamblu de activități desfășurate într-o cauză penală de organele judiciare competente, cu participarea părților, a avocatului și a subiecților procesuali, ce urmărește constatarea la timp și în mod concret a faptelor ce constituie infracțiuni, a circumstanțelor săvârșirii, dar și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.
Potrivit art. 8 CPP (Caracterul echitabil și termenul rezonabil al procesului penal), „organele judiciare au obligația de a desfășura urmărirea penală și judecata cu respectarea garanțiilor procesuale și a drepturilor părților și ale subiecților procesuali, astfel încât să fie constatate la timp și în mod complet faptele care constituie infracțiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.”
Participanții în procesul penal sunt: organele judiciare (organele de cercetare penală, procurorul, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară, instanțele judecătorești), avocatul, părțile, subiecții procesuali principali (suspectul și persoana vătămată), precum și alți subiecți procesuali (art. 29, art. 30, art. 33 CPP).
Procesul penal are patru faze: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și punerea în executare a hotărârilor penale de condamnare rămase definitive.
Urmărirea penală este faza procesului penal ce are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată (art. 285 CPP). Urmărirea penală este efectuată de organele de cercetare penală și de către procuror.
Camera preliminară este a doua fază a procesului penal, în cadrul căreia se verifică competența și legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor, de către organele de urmărire penală. Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță (art. 342 și art. 343 CPP).
Judecata reprezintă faza procesului penal în care se soluționează cauză dedusă judecății. Practic, se continuă activitatea începută în prima fază, în vederea tragerii la răspundere penală a inculpatului. Art. 371 CPP prevede că „judecata se mărginește la faptele și la persoanele arătate în actul de sesizare a instanței.”
Punerea în executare a hotărârilor penale de condamnare rămase definitive, ultima fază a procesului penal, are rolul de a pune în aplicarea hotărârea penală rămasă definitivă. Ea se desfășoară de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești la momentul de început al punerii în executare a hotărârii definitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News