Procesul în care 47 de poliţişti de frontieră din Vama Albiţa sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie se va muta la Curtea de Apel Iaşi. Hotărârea aparţine judecătorilor Tribunalului Vaslui şi a fost luată după ce s-a constatat că Alin Niţă, un ofiţer inculpat în dosar, avea şi calitatea de poliţist judiciar în Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi, informează Obiectiv de Vaslui.
Autor: Adrian Stroescu
Totuşi, până să ajungă la Iaşi, dosarul va face o escala la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, unde se va decide dacă există cu adevărat un conflict negativ de competenţă evidenţiat de instanţele vasluiene.Toţi cei 47 poliţişti de frontieră acuzaţi de fapte de corupţie vor fi judecaţi la Iaşi după ce, vineri, 28 octombrie, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis să decline competenţa de soluţionare a fondului cauzei în favoarea Curţii de Apel Iaşi. Magistraţii s-au sesizat din oficiu cu privire la dubla calitate pe care ofiţerul Alin Niţă, unul dintre inculpaţi, o avea la Vaslui, anume aceea de inspector în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui, dar şi cea de subinspector poliţist judiciar în cadrul IJPF Iaşi. Actul din 1 mai 2009, prin care ofiţerul a fost transferat la Vaslui este clasificat. Soluţia de declinare a competenţei este definitivă şi nu poate fi atacată cu recurs.
“Constatând existenţa conflictului negativ de competenţă, în baza art. 43 alin. 1 Cod procedură penală, dosarul va fi înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti - Secţia penală, pentru soluţionarea acestuia”, se arată în decizia magistraţilor de vineri.
Astfel, instanţele de la Bucureşti vor decide dacă există cu adevărat un conflict negativ de competenţă. Prin declinarea competenţei, invinuiţii pierd o care de atac importantă deoarece, în cazul unei decizii a Curţii de Apel Iaşi, vor putea face recurs numai la Bucureşti.
În aceeaşi zi, Tribunalul Vaslui a admis şi cererile formulate de şase poliţişti de frontieră inculpaţi privind modificarea controlului judiciar, în sensul înlăturării interdicţiei de a-şi exercita profesia pe perioada soluţionării prezentei cauze. Astfel, Petruţ Porumboiu, Sebastian Ciobanu, Raymond Bârlad, Traian Tătatu, Octavian Mardare şi George Lădaru. Ei se vor întoarce la locul de muncă, fiind puşi la dispoziţia Ministerului Administraţiei şi Internelor. Inculpaţi erau ultimii cărora nu li se permisese să desfăşoare activităţi în cadrul Inspectoratului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu