Festivalul de Film Românesc PROCULT CINEMA FESTIVAL a ajuns la ediția cu numărul șapte. Evenimentul, care se desfăşoară la Roma în perioada 23-27 Noiembrie 2016 este promovat de Asociaţia Proevent împreuna cu Ambasada României in Italia şi Accademia di Romania in Roma - cu susţinerea Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi a Institutului Cultural Român. Evenimentul reprezintă o călătorie în universul creativ românesc pentru a descoperi cinematografia şi este o ocazie de întâlnire cu artişti români. Anul acesta festivalul se va desfăşura la Accademia di Romania, Institutul Francez şi Casa del Cinema. Programul se desfăşoară pe parcursul a cinci zile cu o mulţime de întâlniri: evenimente, proiecţii în limba originală cu subtitrări în limba italiană, conferinţe şi dezbateri în prezenţa regizorilor filmelor propuse. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Miercuri 23 Noiembrie 2016 - proiecţia documentarului Apusul Aurarilor de Cristina Oancea va deschide porţile festivalului la Accademia di Romania la Roma, care relatează povestea ultimei generaţii de aurari în cinci mii de ani de istorie a extracţiei aurului din Munţii Apuseni - Tradiţie şi legendă - Arheologie şi mediu.
La 19.30 va urma lung metrajul LIVE de Vlad Păunescu, un film in care povestea Emmei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigaţii, care va fi prinsă în strânsoarea unei uriaşe şi periculoase maşinării care demască cele mai controversate personaje politice ale momentului.
Joi 24 Noiembrie 2016 orele 20.00 – la Institutul Francez din Roma (Largo Toniolo 20/22, între Piaţa Navona si Pantheon) va fi proiectat filmul “Concertul” de Radu Mihăileanu, un film cu 6 nominalizări Cesar in 2009 si 4 premii Gopo pentru “cea mai buna scenografie, fotografie şi coloană sonoră”. Povestea este cea a unui dirijor de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, care a fost concediat în plină faimă în timpul erei comuniste pentru că a refuzat deportarea muzicienilor evrei. Mascându-şi identitatea, va reuni membrii fostei sale orchestre la Théâtre du Châtelet la Paris.
Vineri 25 Noiembrie 2016la Accademia di Romania la Roma va avea loc seara dedicată Maestrului Horaţiu Mălăele, cunoscut ca actor, protagonist în zeci de spectacole de teatru şi film, regizor, scriitor si caricaturist român.
La ora 19.30 va putea fi vizionat filmul de lung metraj Nunta Mută, un film despre absurditatea istoriei si despre cum destine individuale pot fi distruse de orbirea colectivă. Ne aflăm în primăvara lui 1953 în data de 5 martie când Mara şi Iancu îşi sărbătoresc nunta - în mijlocul ceremoniei, se anunţă moartea lui Stalin.
Sâmbătă 26 Noiembrie 2016 evenimentul continuă la Casa del Cinema din Roma - Largo Marcello Mastroiani nr 1 la orele 15.00 cu o conferinţă pe tema “Colaborări Cinematografice şi producţii româno-italiene”. Invitaţii manifestării sunt Vlad Păunescu - regizor, producător, Horaţiu Mălăele - actor, regizor, caricaturist, Nae Caranfil - regizor, Marco Bonini - actor, regizor, scenarist si Antonio Palumbo - regizor. Moderează Marius Bizău - actor.
Începând cu ora 18.00 vor putea fi vizionate scurt-metrajele: “Un alt drum” de Andrei Robert Popa care ne arată cum putem trăi teama unei posibile probleme de sănătate; “Meda” de Emanuel Pârvu aduce în prim plan un sistem în care oamenii sunt acuzaţi că adoptă copii de la orfelinate pentru alocaţia pe care o primesc de la stat. “De ce eu?” de Dan Chişu abordează câteva dintre aspectele noului cinema românesc prin intermediul propriilor "arme" estetice.
La orele 18.45 va fi proiectat documentarul « Romania: patru patrii » de Alexandru Solomon. Documentarul are ca protagonişti patru scriitori români reprezentanţi a patru generaţii şi stiluri distincte, care ilustrează prin intermediul propriilor experienţe de viaţă portretul unei singure ţări: România.
La orele 20.00 seara se va închide cu proiecţia filmului « Filantropica » de Nae Caranfil şi cu aventurile unui profesor de liceu, care pentru iubire se aventurează în lumea mafiei şi a cerşetorilor în căutarea unei surse de venit.
Cea de-a VII-a ediţie a Procult Cinema Festival se închide duminică 27 Noiembrie 2016 la Casa del Cinema. La orele 16.30 lungmetrajul « Pălăria Fatală » de Adrian Munteanu ne iniţiază într-o aventură magică, plină de situaţii imprevizibile sub semn « dublu » : gemenele Maria şi Aurelia, două chei şi doi trandafiri roşii primiţi în dar de la o ţigancă.
La orele 19.00 proiecţia scurt metrajului « Megatron » de Marian Crişan, câştigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, prezintă povestea unui copil care doreşte să-şi petreacă ziua de naştere la McDonald’s cu ambii părinţi divorţaţi; următorul scurt metraj « Betoniera » de Liviu Săndulescu prezintă povestea unui cartier bucureştean în care problemele apar odată cu instalarea unui şantier în zonă cu zgomotul lucrărilor de construcţie deranjant zi şi noapte.
La orele 19.30 se difuzează reportajul “Mojo Mobile Journalism”, un proiect al Televiziunii Romane – Studioul teritorial Cluj Napoca prezentând o nouă formă de realizare a reportajelor: un jurnalist poate folosi un smartphone pentru a înregistra, edita si distribui fotografii, texte, video, pe care le poate apoi difuza în direct folosind Skype sau Google +.
La orele 20:15 are loc proiecţia filmului “Kyra Kyralina” de Dan Piţa, o adaptare după romanul scris de Panait Istrati şi care relatează povestea unei frumoase şi misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să îşi vândă farmecele bărbaţilor.
La final va avea loc Ceremonia de închidere si acordare a premiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu