Procuratura acuză o clinică medicală care a cumpărat teste rapide pentru COVID-19, de la aceiași furnizori de la care a cumpărat și Ministerul Sănătății, de înșelăciune. Au fost percheziții de amploare, în plină criză, iar semnele de întrebare sunt mari.
A fost întocmit dosar penal cu acuzația de înșelăciune. Procuratura cere toate documentele cu privire la achiziția de teste rapide iGg/IgM COVID-19. Testele nu au fost utilizate în țara noastră, ci o clinică medicală a comandat teste rapide pentru depistarea noului Coronavirus. Acuzația este de înșelăciune, însă, conform unui avocat consultat de DCNews, infracțiunea de înșelăciune poate fi susținută de existența unui prejudiciu, în condițiile în care vânzătorul își înșeală clientul, promițând avantaje nereale.
Mihail Lala este cel care a cumpărat teste pentru COVID-19 de la același depozit de unde cumpărase și Ministerul Sănătății.
Doctor Mihail Lala a intervenit la România TV, unde a făcut următoarele declarații: ”Acum 10 zile, am constatat că această criză ia o amploare de nemăsurat și-n România și, având în vedere că eu conduc clinici medicale, am decis să găsim metode prin care să protejăm personalul medical, cât și pacienții, ca să limităm cât putem de mult procesul de infectare. Pe lângă măsurile pe care oricum le luam, am văzut în media, pe dl ministru Costache care a spus public că Ministerul Sănătății a achiziționat 50.000 de teste rapide. (...) Având în vedere că testele rapide văd în momentul în care boala este declanșată, am considerat că e o măsură testarea pacienților și personalului medical. Am contactat Ministerul Sănătății, am aflat distribuitorii de la care au achiziționat ei, i-am contactat, am semnat contractul cu doi dintre aceștia. Între timp, am închis clinica până la primirea testelor. Ne-am trezit că, luni, procesatorul de plăți cu carduri online ne-a suspendat plățile, iar ieri ne-am trezit cu mandate de percheziție ca să caute teste. Nu avem ieri teste, ele veneau astăzi. Astăzi, când au venit, l-am sunat pe inspector și i-am spus: ”Avem testele, ce facem? Veniți să vedeți că e totul în regulă, avem totul în regulă, sunt aceleași teste, avem toate avizele, toate documentele”. Au venit, le-am expus tot ce aveam, au constatat că totul e perfect în regulă, însă procurorii, deși polițiștii le-au explicat că nu e nimic regulă, au decis confiscarea bunurilor, pentru că au decis că testele sunt pentru HIV, deși au toate actele în regulă, aceleași teste fiind cumpărate și de Ministerul Sănătății și sunt folosite peste tot în lume. (...) Bizar, asta e realitatea. Acești polițiști mi-au spus, off the record, că de 10 ani de când fac percheziții nu au fost într-o situație mai penibilă și mai stânjenitoare ca asta. Mi-au spus că n-au ce să facă, acesta e ordinul de la procurori, că vor lua ei testele, le vor verifica ei cândva, cumva și, dacă sunt bune, mi le dau ei înapoi peste un an. Vă mai spun un lucru: Ieri s-au confiscat 9.500 de teste de la unul dintre cei cu care semnasem contractul, azi încă 1.000 de la noi, respectiv 10.500, numărul vehiculat în media că ar fi numărul de teste care se vor efectua în București. Vi se pare o coincidență?”.
Jurnalistul Victor Ciutacu a comentat situația: ”Acum trei seri, am luat foc în direct împotriva unui stat care-și aduce aminte, din ce în ce mai mult, de tendințele lui totalitare, milițienești și în care procurorii fac legea. Exemplul de astăzi cu dl Lala, pe care-l văd pentru prima dată, confirmă ce spuneam: În țara noastră, procurorii care nu se potolesc nici măcar în momentele astea au impresia că ei decid și viața, și moartea oamenilor și, de multe ori, chiar se întâmplă. Numai la noi în țară, și-mi măsor foarte tare cuvintele, se poate întâmpla ca un aproximativ cu școala făcută la particular, cum sunt marea majoritate a procurorilor, că ăia buni au ieșit la pensie, să spună că verifică el validitatea unor teste împotriva unui virus. Dumnezeule mare, au lecții și-n treaba asta? Dl Lala joacă în filmul ai dreptate, dar n-ai de luat, dl Lala își pune întrebări pe banii domniei sale din care plătește salariile procurorilor care nu trec pe acolo, dar îi confiscă marfa. Despre asta este vorba! Iar mă ia capul! Noi, privații, plătim salariile statului, să priceapă dr*cului odată! Ei nu produc una de 1 leu, consumă! Fac bătaie de joc pe banii noștri”.
Vezi aici documentul ajuns în redacția DCNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci