Procuratura lui Kovesi din Bulgaria este pe cale să se prăbușească după ce mai mulți procurori europeni delegați numiți au părăsit postul

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanța bulgară a Parchetului European se confruntă cu probleme grave. Mai mult, plecarea în masă a procurorilor delegați, a grefierilor și a procurorilor asistenți ridică semne de întrebare despre modul în care este gestionată instituția. 

Potrivit Mediapol, până acum doi din cei nouă procurori europeni delegați numiți au părăsit postul. Un al treilea este de așteptat să plece foarte curând, iar ulterior și mai mulți oameni, pe parcursul acestui an.

Prima demisie a unui procuror european a venit la mijlocul lunii ianuarie. A fost depusă de Boiko Kalfin, care va merge să lucreze la Înalta Curte de Casație. El a câștigat anul trecut concursul pentru procuror acolo, dar avea dreptul să rămână la Parchetul European, locul său la Parchetul bulgar fiind păstrat. El a preferat să plece imediat și să meargă la procurorul general bulgar Ivan Gheșev.
La sfârșitul săptămânii trecute, Elena Popova și-a dat demisia. Înainte de a deveni procuror european, a fost judecător la instanța specială, iar acum revine să lucreze ca judecător.

Procurorul european Ivailo Iliev încearcă să câștige un post la Agenția UE pentru Cooperare în Justiția Penală (Eurojust), ceea ce s-ar putea întâmpla foarte curând.

Potrivit informațiilor neoficiale ale Mediapool, aproape toți procurorii delegați europeni în exercițiu rămași (cu excepția unuia) au aplicat pentru promovări cu intenția de a reveni la muncă sub conducerea lui Ivan Gheșev. Postul preferat este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Sofia.

Procurorii delegați vorbesc informal despre o atmosferă proastă de lucru și despre lipsa regulilor de muncă. Oficial, cei care pleacă vorbesc despre dorința de a continua în altă parte.

Joi, 16 februarie, patru dintre cei cinci grefieri din Biroul bulgar al Parchetului European au părăsit instituția. Aceștia au depus un raport personal la Laura Kovesi, în care au descris mediul toxic de lucru din instituție. Potrivit informațiilor neoficiale ale Mediapool, Biroul bulgar al Parchetului European nu are reguli de repartizare a dosarelor și nici reguli de organizare a activității.

Doi din cei cinci procurori asistenți au plecat. Au rămas trei, care sunt apropiați ai unor persoane neîntâmplătoare din comunitatea juridică. Doi sunt copii ai unor profesori de drept de la Universitatea din Sofia, iar unul este fratele unui fost membru al Consiliului Suprem al Magistraturii. Angajații instituției vorbesc despre tensiuni între procurori, angajați și conducere.

Necazurile din sediul lui Kovesi la Sofia lucrează în favoarea procurorului general bulgar Ivan Gheșev. Anul trecut, în coaliția care susținea cabinetul „Petkov”, au existat idei pentru crearea unei legislații care să ocolească procuratura bulgară prin Comisia Anticorupție și Parchetul European.

Laura Codruța Kovesi investighează cazul

Într-un comentariu pentru Mediapool, cabinetul Laurei Kovesi a spus că demisiile sunt din motive personale și nu vor fi comentate deocamdată. Conducerea Parchetului European „investighează cu atenție problema” a ceea ce se întâmplă în Bulgaria.

Raportul anual privind activitatea instituției va fi publicat în primele zile ale lunii martie și va conține rezultate operaționale pentru toate țările, inclusiv pentru Bulgaria. După aceea, va exista o reacție din partea procurorului general european Laura Kovesi.

Reprezentantul Bulgariei în Colegiul Parchetului European este fosta judecătoare Teodora Gheorghieva, care a fost numită în funcție în urma unui concurs susținut de Ministerul Justiției în vara anului 2019. Atunci ministrul justiției a fost Danail Kirilov (GERB).

Înlocuitorul procurorului Teodora Gheorghieva pentru un loc în Bulgaria este procurorul Dimităr Belicev. Înainte de a fi aleasă ca procuror european, Gheorghieva a fost judecător administrativ la Sofia, iar înainte a făcut un stagiu la Parchetul Raional și Județean Sofia. Ea este căsătorită cu Vasil Gheorghiev, care a fost ministru adjunct al afacerilor externe în cabinetul „Petkov” din cota formațiunii Există un Astfel de Popor.

Înainte de asta, Gheorghieva a fost atașat comercial în Turcia, iar apoi a fost manager în rețeaua companiilor Prista Oil a fraților Bobokovi.

În urmă cu câteva luni, guvernul interimar de la Sofia a pus la dispoziție o nouă clădire procurorilor delegați europeni din Bulgaria, dar nu există nicio evoluție privind obținerea proprietății. La sfârșitul lunii noiembrie, Înaltul Consiliu Judiciar a numit și trei noi procurori europeni delegați, însă aceștia nu și-au preluat încă atribuțiile, ceea ce depinde de sediul din Luxemburg.

Până acum, procurorii delegați bulgari au obținut o singură condamnare cu suspendare împotriva unui fost angajat al Fondului de Stat pentru Agricultură (Zemedelie). Sentința în sine este rezultatul unei înțelegeri aprobate de instanță. În aproape doi ani de funcționare, doar câteva cazuri au fost aduse în fața instanței pentru examinare, iar aproape 150 sunt încă în curs de investigare.

Soarta dosarelor trimise de Comisia Anticorupție despre neregulile din achizitiile publice pentru renovarea transportului în comun din Varna, Stara Zagora și Vrața rămâne neclară. În toate cele trei cazuri este vorba de primării ale GERB, iar Comisia Anticorupție a anunțat încălcări comise în contracte de aproape 200 milioane de leva, care au fost finanțate din banii Uniunii Europene.

Probleme de la început

Selecția procurorilor delegați nu a decurs bine de la început. După prima procedură, Colegiul Parchetului European a aprobat doar 4 din cele zece persoane nominalizate de Consiliul Suprem al Magistraturii, ceea ce a stârnit o reacție serioasă în Bulgaria. Candidații numiți de CSM au fost considerați ca fiind nepotriviți.

Abia în a doua procedură, procurorii europeni delegați au devenit cinci. A treia procedură a eșuat din lipsă de candidați. A urmat o a patra procedură pentru șase persoane, în care Colegiul Procurorilor a aprobat doar trei din cei cinci de care era nevoie. Apoi procurorii europeni au ajuns în total nouă la cel de-al cincilea concurs al CSM.

În al șaselea, au fost aleși încă trei, dar nenumiți încă de Luxemburg. Pe de altă parte, cei deja aprobați au început să plece în masă. Inițial, pentru Bulgaria era planificată numirea a 10 procurori delegați europeni, dar vara trecută Kovesi a insistat pentru o majorare la 15 din cauza volumului mare de muncă. Având în vedere ceea ce se întâmplă la Sofia, această cotă va rămâne, evident, neocupată mult timp.

Având în vedere această lipsă de interes din partea procurorilor și problemele din cabinetul lui Kovesi, există un risc real ca Parchetul European din Bulgaria să eșueze pe fondul unor mari așteptări.

În acest caz, Laura Kovesi și colegiul procurorilor din Luxemburg nu pot fi considerați responsabili pentru selecția candidaților în Bulgaria, deoarece au fost emanați de instituțiile bulgare. Problema constă în posibilitățile conducerii Parchetului European de a rezolva problemele cu procurorii săi delegați în diferitele țări membre, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel