Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, liderul de facto al socialiştilor, care formează o alianţă de guvernare cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA/proeuropean) la Chişinău, a declarat că 'nu va fi acceptat un procuror european în fruntea Procuraturii Generale', aşa cum îşi doreşte Blocul ACUM.
"Noi le înţelegem poziţia, înţelegem ce au promis electoratului, dar şi noi am promis multe electoratului nostru. Încercăm să găsim un limbaj comun. Noi nu renunţăm la programul nostru - ceea ce am promis electoratului, vom face, dar pentru aceasta am avut nevoie de o majoritate parlamentară. Iată, cei de dreapta trebuie să spună acelaşi lucru electoratului lor", a afirmat Igor Dodon într-o emisiune miercuri seara la postul rusesc NTV Moldova.
Sunt lucruri principiale pe care socialiştii nu le pot accepta în conjunctura actuală, a afirmat Igor Dodon, adăugând că socialiştii nu vor accepta în calitate de procuror general un cetăţean străin.
"Nu pentru că suntem împotriva specialiştilor europeni, ruşi sau chinezi, dar dacă suntem un stat independent şi dacă suntem siguri că Republica Moldova trebuie să existe ca stat, în funcţiile-cheie trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova. În caz contrar, ne transformăm într-un stat cu conducere din afară", a declarat preşedintele Dodon.
În acest context, Igor Dodon a spus că nu crede în faptul că aceasta chestiune va servi drept motiv pentru 'zădărnicirea' colaborării cu Blocul ACUM. Declaraţia preşedintelui Igor Dodon intervine în contexul în care liderii Blocului ACUM şi-au exprimat de mai multe ori dorinţa numirii unui procuror general european la Chişinău, presa vehiculând chiar numele Laurei Codruţa Kovesi în acest sens.
Totuşi, înainte de vizita sa la Bucureşti, marţi, şefa guvernului moldovean, Maia Sandu, a dezminţit informaţia apărută în media precum că ar fi invitat-o pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie procuror general în Republica Moldova, conform publicaţiei Telegraph din Chişinău.
În interviul de la NTV, Igor Dodon a mai spus că rezolvarea diferendului transnistrean nu va fi pusă în discuţie în actuala conjunctură politică. În prezent, a spus el, este necesar să se meargă în continuare pe politica 'paşilor mărunţi', însă pentru rezolvarea pe deplin a problemei transnistrene coaliţia parlamentară este încă 'prea tânără'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News