Departamentul Justiţiei numeşte un procuror special pentru anchetele referitoare la Donald Trump.
Procurorul general al SUA, Merrick B. Garland, l-a numit vineri pe procurorul Jack Smith drept procuror special pentru a gestiona anchetele care îl vizează pe fostul preşedinte republican Donald Trump, transmite Reuters.
"Este în interesul public să fie numit un procuror special", a declarat Garland, care a adăugat că Smith îşi va începe activitatea cu titlu imediat şi va reveni în SUA de la Haga, unde era până acum procuror însărcinat cu anchetarea crimelor de război, scrie Agerpres.
Numirea lui Smith - căruia îi vor fi puse la dispoziţie resursele potrivite pentru a-şi desfăşura activitatea - nu va încetini ducerea la bun sfârşit a investigaţiilor, a mai spus Garland.
Anterior, un oficial de rang înalt din Departamentul Justiţiei din SUA declarase că instituţia a numit un procuror special pentru a superviza anchetele referitoare la fostul preşedinte republican Donald Trump.
Sursa citată, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, explicase că procurorul special va superviza atât investigaţia privind modul în care Trump a gestionat documente guvernamentale cu caracter sensibil, găsite la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în Florida, cât şi ancheta privind tentativele acestuia de a se amesteca în transferul paşnic de putere după alegerile prezidenţiale din 2020.
Citește și:
Nancy Pelosi renunţă la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor
Nancy Pelosi, influenta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, şi-a anunţat joi intenţia de a nu-şi mai asuma acest post în următorul legislativ rezultat după alegerile de la mijlocul mandatului, în urma cărora republicanii au obţinut majoritatea în Cameră, transmite Agerpres.
Pelosi (82 de ani) a precizat că va rămâne membră a Camerei Reprezentanţilor, reprezentând San Francisco.
Preşedintele Joe Biden a transmis imediat după anunţ un comunicat în care salută în Nancy Pelosi o "apărătoare ferventă a democraţiei".
Ea a "apărat democraţia noastră de insurecţia violentă şi sângeroasă din 6 ianuarie" 2012, a adăugat Biden, referindu-se la asaltul de la Capitoliu.
Nancy Pelosi este "preşedinta Camerei Reprezentanţilor cea mai importantă din istoria noastră", a asigurat liderul de la Casa Albă.
Fără îndoială, câștigurile obținute în Congres de către republicani în scrutinul parlamentar îi vor da mari bătăi de cap președintelui Biden, atât pe plan intern, cât și internațional. Rezultatul neașteptat de strâns al alegerilor, care a smuls un mare oftat de ușurare în tabăra democraților, îi oferă însă liderului de la Casa Albă posibilitatea de a se menține ferm la comandă, în special pe scena externă, acolo unde, în general, interesele celor două partide converg, după cum notează Jurnalul. Republicanii fuseseră considerați, anul acesta, marii favoriți, atât în sondajele de opinie, cât și prin prisma faptului că, în mod tradițional, în politica americană, alegerile de la jumătatea mandatului se încheie cu un vot de blam pentru liderul Casei Albe și partidul pe care acesta îl reprezintă. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News