PROCUROR, trimis în judecată de DNA, în AREST. Acuzații grave

Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş la data faptelor, Gligor Ioan Sabău, acuzat la fapte de corupție. 

Gligor Ioan Sabău este acuzat de luare de mită, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. În dosar, au mai fost deferite justiţiei alte două persoane- Adriana Ardelean, procuror la acelaşi parchet la data faptei, pentru abuz în serviciu, şi Mihai Dinu Lupaş, pentru şantaj. 

Lemne de foc, sume de bani, asfaltarea drumului până acasă, racordarea locuinței la apă

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2009-2012, Gligor Sabău a pretins şi primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinţei personale la reţeaua de apă geotermală a oraşului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de aproape 37.000 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei Beiuş (denunţător în cauză).

"În schimbul foloaselor pretinse şi primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească ori să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţia deţinută şi prevăzute de lege, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii PJ Beiuş şi implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliţia Beiuş", se arată în comunicat.

Procurorii susţin că magistratul urma să facă demersuri şi să îşi exercite atribuţiile în sensul soluţionării favorabile a dosarelor care-l vizau pe denunţător şi, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi cauze cu privire la faptele comise de acesta în domeniul achiziţiilor publice.

Teren de la biserică. Donație

DNA precizează că, în vara 2009, Gligor Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco - Catolică Oradea, denunţător în cauză, să doneze municipiului suprafaţa de 427 mp teren, aflat în proprietatea unităţii de cult, astfel încât Primăria Beiuş să poată asfalta drumul ce face accesul la locuinţa sa. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care pe rolul PJ Beiuş era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte în care erau vizaţi reprezentanţii Bisericii Greco - Catolice', susţin procurorii.

Anchetatorii au constatat că procurorul, aflând, printr-un intermediar, despre intenţia persoanei din conducerea primăriei Beiuş de a formula un denunţ penal împotriva sa, a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin ameninţarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare.

Foloase necuvenite pentru protejarea edilului

Magistratul mai este acuzat, printre altele, că în iunie 2013, într-un dosar, procuroarea Ardelean, fiind determinată şi ajutată de acesta care, în perioada respectivă, se afla în relaţii tensionate cu denunţătorul, funcţionar public, a dispus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părţii civile Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, până la concurenţa valorii pagubei, respectiv 16.000 euro. "În perioada 2011 - 2015, Sabău a pretins şi primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denunţător în cauză), în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a edilului. (...) În 29 mai 2015, Sabău i-a cerut unui om de afaceri (persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unităţi de Parchet), să efectueze reparaţii la instalaţia de apă a locuinţei magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat", se spune în document.

Casă de vacanță, inexistentă în declarația de avere

DNA mai precizează că, în 2015, procurorul a realizat lucrări de reabilitare şi modernizare a unei case de vacanţă, aflată în proprietatea sa, care nu figurează menţionată în declaraţia de avere. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpaţilor Sabău şi Ardelean. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel