Procurorii vor ridica documente de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București în cursul zilei de astăzi, în dosarul privind furtul tezaurului dacic.
Anchetatorii vor ridica miercuri de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București mai multe documente, în dosarul privind furtul tezaurului dacic. Ar fi vorba despre înscrisuri care au legătură cu transportul coifului de aur de la Coţofeneşti și a celor trei brățări dacice la muzeul din Olanda și organizarea respectivei expoziții.
"Este o informație ultimă oră. În cursul zilei de astăzi procurori de la Parchetul General vor merge personal la Direcția pentru Cultură a Municipiului București pentru a ridica înscrisuri în dosarul privind furtul tezaurului dacic. Vorbim despre un dosar in rem în această cauză, însă după ce se vor ridica aceste înscrisuri există mari șanse să vedem și persoane care să fie chemate la Parchet pentru a da explicații pentru că știm că nu a existat o hotărâre de Guvern care să permită scoaterea tezaurului din țară și trebuie să vadă procurorii cum s-a întâmplat acest lucru și cine este responsabil.
Există posibilitatea să o vedem la audieri la Parchetul General chiar și pe fostul ministru al Culturii, pe Raluca Turcan, însă aceste aspecte vor fi stabilite de procurori după ce vor analiza aceste înscrisuri pe care le vor ridica astăzi", a relatat Bogdan Borza, reporter Antena 3 CNN.
VEZI ȘI: Poliția olandeză, anunțul zilei despre suspecții care au furat coiful de aur de la Coțofenești
Precizăm că procurorii au deschis un dosar penal privind furtul obiectelor aparținând tezaurului dacic, aflate la Muzeul din Drents, Olanda.
"În cursul zilei 25 ianuarie 2025, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, a avut loc o explozie, iar - din primele evaluări - această explozie a avut drept scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, de unde au fost sustrase piese din tezaurul dacic al României.
În urma analizării situației de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.
Dosarul va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cercetările urmând a fi efectuate de către procurori din cadrul PÎCCJ și ofițeri de poliție și specialiști din Inspectoratul General al Poliției Române.
Împreună cu autoritățile din Olanda, se depun toate diligențele pentru soluționarea cazului, fiind activate și mecanismele de cooperare judiciară internațională. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii", arată un comunicat al Parchetului General.
VEZI ȘI: Nouă pistă în cazul dispariției tezaurului dacic. Cine ar fi putut comanda jaful
Potrivit ultimelor informații, documentul pentru transferul artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen a fost semnat de Diana-Ștefana Baciuna (PNL), secretar de stat în Ministerul Culturii. Se pare că Raluca Turcan delegase atribuțiile în ziua în care s-a semnat documentul de transfer, ceea ce poate părea o coincidență. Totuși, acest tip de delegare, mai ales pe un termen atât de scurt (două zile), poate ridica suspiciuni rezonabile despre motivul real al delegării. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News