Procurorii din Rusia cer 17 ani de închisoare, 'echivalent cu o condamnare la moarte', contra unui om de știință

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Procurorii au solicitat o pedeapsă de 17 ani de închisoare împotriva unui om de ştiinţă rus în vârstă, care este acuzat că a dat informaţii clasificate serviciilor secrete din Germania, a transmis joi ziarul rus Kommersant, citat de Reuters.

Anatoli Maslov, în vârstă de 77 de ani, este acuzat de trădare, într-un proces la care jurnaliștii nu au acces. Ziarul rusesc a precizat că apărarea a susţinut că o astfel de pedeapsă cu închisoarea ar însemna, de fapt, o condamnare la moarte, având în vedere vârsta şi starea de sănătate a lui Maslov. Unul dintre avocaţii săi a spus că bărbatul a suferit un atac de cord la începutul anului 2024.

Maslov, arestat în iunie 2022, este unul dintre cei 3 oameni de ştiinţă de la acelaşi institut siberian care sunt acuzaţi de trădare privind secrete de stat.

Toţi oamenii de știință au lucrat în hipersonice, studiul obiectelor care se mişcă la viteze foarte mari, fapt care stă la baza dezvoltării rachetelor hipersonice, arme de ultimă generaţie capabile să transporte sarcini utile de până la 10 ori viteza sunetului cu scopul de a străpunge sistemele de apărare aeriană.

Oamenii de ştiinţă neagă acuzaţiile. Cazurile au devenit publice în 2023, în momentul în care colegii de la institutul lor au publicat o scrisoare deschisă în sprijinul lor şi au zis că procuratura ameninţă să provoace daune grave ştiinţei din Rusia.

Un alt om de ştiinţă, Aleksandr Kuranov, care a lucrat la tehnologiile hipersonice, a fost condamnat pentru trădare şi închis timp de şapte ani. Kuranov a fost acuzat și el că a transmis secrete de stat unor cetăţeni străini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel