Încă o bombă privind plagiatul este pe cale de a declanșa un scandal pe scena politică din România. Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică şi Miliţia Spirituală, susţin că teza de doctorat a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, conţine zeci de pasaje plagiate din alte lucrări, inclusiv de pe site-uri precum referat.ro.
Potrivit unei postări pe blogul Grupului de Investigații Politice, "În decembrie 2011, Laura Codruţa Kovesi a susţinut la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universității de Vest din Timişoara teza de doctorat cu titlul Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Laura Codruţa Kovesi a fost însoţită de un cortegiu de susţinători în frunte cu George Maior, directorul SRI şi Marius Iacob, procurorul general adjunct. Procurorul general al României a primit pentru această lucrare calificativul magna cum laude", se arată în postarea de pe blogul Grupului de Investigaţii Politice."Lucrarea Codruţei Kovesi este un plagiat începînd chiar de la prima propoziţie. Prima frază din lucrarea procurorului general este următoarea: „La începutul secolului XXI, crima organizată a devenit unul dintre pericolele cele mai grave la adresa existenței, stabilității şi continuității societăților statale din cauza transformării grupurilor infracționale primitive de tip mafiot în adevărate întreprinderi criminale, cu scopul de a se opune autorităților statale şi de a teroriza întreaga comunitate prin exacerbarea violenței, diversificării modurilor de operare, a diversificării structurilor de tip criminal şi comiterea de infracțiuni din aproape întregul spectru al infracționalității”. Aceasta reproduce cuvînt cu cuvînt, fără să citeze, prima frază din studiul Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate publicat de Col. (r) prof. dr. Ion Dragoman şi Drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” în nr. 2 din 2007, cu patru ani înainte ca Laura Codruţa Kovesi să-şi susţină teza de doctorat", susţin GIP şi Miliţia Spirituală.
"Laura Codruţa Kovesi a copiat fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele, lucrări cunoscute în domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar şi referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate. Procurorul general a copiat inclusiv lucrări disponibile pe site-uri precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/ etc", acuză cele două instituţii.Procurorul general respinge acuzaţiile GIP potrivit cărora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat şi cere CSM să-i apere reputaţia în acest caz, întrucât teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifice a unui alt autor, ci face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate.
Urmare a apariţiei, pe blogul Grupului de Investigaţii Politice (GIP), a unui material sub titlul "Lucrarea de doctorat a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, este un plagiat", şeful Ministerului Publica demontează acuzaţiile, pe care le pune pe seama momentului mediatic marcat de controversele similare.
"Procurorul general Laura Codruţa Kovesi aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Teza de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal" face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituţiei organizatoare, iar susţinerea lucrării a fost publică", se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, Mediafax.
Ca orice teză de doctorat, explică procurorul general Kovesi, lucrarea conţine stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor, notează sursa citată.
Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul acuzator reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut.
"Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de şase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul", mai arată comunicatul.
Teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate ca sursă bibliografică
(Sursa: http://blog.grupul.ro/)Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News