Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, demisionează în urma unui scandal major de corupție

Sursa foto: Reuters
Sursa foto: Reuters

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunțat marți că își dă demisia.

Citește și: Atac armat în Ungaria, dejucat cu ajutorul SUA: Raid în Budapesta. Ar fi plănuit să lovească chiar mâine!

Demisia vine în urma unei anchete desfășurate de serviciile de securitate ale țării, care a scos la lumină o schemă de corupție extinsă ce viza acordarea ilegală de scutiri de încorporare militară pentru oficiali guvernamentali. Această dezvăluire aduce noi provocări într-un context deja tensionat de războiul cu Rusia și de reformele interne necesare pentru a combate corupția în Ucraina, informează AFP.

Kostin a făcut publică demisia sa printr-o declarație postată pe rețelele sociale, în care a subliniat gravitatea situației: "Multe fapte rușinoase de abuz au fost stabilite în cadrul sistemului de parchete din Ucraina". Acesta a recunoscut că dezvăluirile legate de schema de scutiri ilegale de încorporare au generat o criză majoră de încredere în instituțiile ucrainene și că retragerea sa din funcție este "gestul corect" pentru a permite o curățare a sistemului.

Anunțul demisiei vine la scurt timp după ce președintele Volodimir Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare. Tema centrală a discuțiilor a fost problema "dizabilităților false" acordate ilegal unor oficiali guvernamentali pentru a le permite evitarea încorporării militare. Această practică a fost considerată un abuz grav, mai ales în contextul în care Ucraina se confruntă cu o mobilizare generală din cauza războiului cu Rusia.

Kostin a subliniat importanța reformelor structurale și a trasat o linie clară în ceea ce privește responsabilitatea personală: "Consider că poziția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este absolut corectă: nu numai că ar trebui anulate toate deciziile ilegale privind acordarea invalidității, pensia corespunzătoare și alte plăți, dar ar trebui să existe nu numai schimbări legislative și organizaționale clare, ci și responsabilitate personală. Inclusiv responsabilitatea politică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel