EXCLUSIV  Procurorul general de la Chișinău, reținut. Andrei Vlășceanu: Maia Sandu trebuia să spargă această nucă tare

Sursă foto: Captură Facebook Deschide.md
Sursă foto: Captură Facebook Deschide.md

Alexandr Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova, a fost reținut în cursul serii trecute. Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit despre cauzele și urmările acestei acțiuni de la Chișinău.

Alexandr Stoianoglo, procurorul General al Republicii Moldova, a fost ridicat de mascați în cursul zilei de marți chiar din biroul său din Procuratura Generală. Procurorul a fost reținut pentru 72 de ore. După arestarea magistratului au avut loc percheziții în biroul acestuia.

Urmărirea penală a fost inițiată de către procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună. Stoianoglo și adjuncții săi au fost suspendați din funcțiile pe care le ocupau. Suspendarea din funcție a fost confirmată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco (citește mai mult și vezi imagini cu reținerea procurorului general AICI). 

Andrei Vlășceanu, analiză privitoare la situația de la Chișinău

Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cauzele care au dus la arestarea procurorului general al Republicii Moldova:

„Ca să putem înțelege ce se întâmplă cu Alexandr Stoianoglo, trebuie să dăm timpul înapoi în toamna anului 2009. Au fost alegeri anticipate, comuniștii au fost dați jos de la putere, iar la acel moment au fost negociate toate funcțiile cheie de la Chișinău. Atunci, printr-o abilitate foarte interesantă, Vladimir Plahotniuc a reușit să-și pună procuror general. Astfel, prin perpetuare, el a reușit să acapareze puterea politică în stat datorită faptului că avea procurorul general în buzunar și deținea controlul pe dosare și pe cătușe. S-a văzut cu ochiul liber cu Vlad Filat, Platon și alte personaje de la Chișinău. În 2019, când a fost forțat să fugă din Republica Moldova, procurorul general de atunci, Eduard Harunjen, a fost determinat să demisioneze.

Revenind la ziua de astăzi, Alexandr Stoianoglo a câștigat poziția de procuror general pe baza unui concurs, făcut la acel moment de Olesea Stamate, ministrul Justiției. Nu știm detalii, doar că el a câștigat concursul, iar președintele Dodon l-a numit în funcția de procuror general“, precizează analistul de politică externă.

Pentru ce e incriminat Stoianoglo

„Cele mai mari acuze care i se aduc lui Stoianoglo sunt scoaterea din închisoare a lui Vlad Filat, legal sau nu, analizăm doar din punct de vedere al acțiunilor, dar și a lui Veaceslav Platon, pe care ulterior l-a luat ca un fel de consultant financiar. Am văzut imagini de la Chișinău cu acesta care stătea la tablă, desena, explica și arăta tot felul de circuite financiare.

De asemenea, mai e incriminat pentru faptul că nu s-a implicat în anchetarea Laundromatului, în care știm că Platon era, mai mult sau mai puțin, creierul întregii operațiuni, în furtul miliardului și în faptul că Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef-adjunct al Poliției din Republica Moldova, după ce a candidat, a fugit la Londra. De menționat că și Platon a fugit la Londra, ambii fiind dați în căutare internațională

Astfel, Consiliul Superior al procurorilor, care face parte din CSM, a dat undă verde anchetării, suspendării și reținerii lui Stoianoglo împreună cu agenții lui. Am văzut cu toții imaginile cu arestarea acestuia de către acel procuror Robu, care în 2019 a fost procuror general interimar și la acel moment era acuzat că era într-o relație de familie cu Andrei Năstase. Vedem că acum apare la suprafață, iar zvonurile de la Chișinău spun că acesta va reveni în funcția de procuror general interimar, astfel încât să fie organizat un nou concurs pentru numirea unei alte persoane“, spune Andrei Vlășceanu.

Urmările din punct de vedere politic

„Alegerile anticipate au fost, de fapt, al treilea tur al alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a câștigat cu un scor zdrobitor prezidențialele, iar anticipatele au fost gestionate foarte bine de echipa prezidențială/PAS, astfel încât au ajuns la o majoritate confortabilă, însă la limită pentru una constituțională.

Încă de la instalarea noii majorități s-au văzut diferite atacuri de natură politică, că așa e în democrație, pe lipsa de acțiune la adresa lui Stoianoglo. A fost o presiune politică și i s-a dat șansa să își dea demisia. Acesta a rămas ferm pe poziții și astfel s-a făcut o analiză, s-au luat măsurile legale astfel încât acesta să fie reținut pentru 72 de ore, ulterior suspendat din funcție.

Statul este legitimat de drept și statul vine și legitimează dreptul. Nu pot coexista separat unul de altul. Statul are monopolul pe forța de coerciție, fiind singurul actor în viața socială și economică. Din acest punct de vedere, Maia Sandu și Guvernul trebuiau să spargă această nucă tare. Din punct de vedere legal, au reușit.

Totuși, o parte din opinia publică de la Chișinău, actori mai neutri, diferiți ziariști, destul de echidistanți, blamează acțiunile de ieri. Toată lumea le vede ca niște acțiuni de natură politică și nu neapărat de natură legală. E un lucru pe care Guvernul și Maia Sandu trebuie să le gestioneze cu mare atenție, însă se vede foarte clar că președintele reușește să se instaleze cum trebuie la putere. Dacă va reuși să-și desemneze un nou procuror general, care să acționeze cum ar trebui, vom vedea diferite acțiuni pe zona aceasta de criminalitate financiară și criminalitate transfrontalieră.

Aceste lucruri au fost niște promisiuni asumate de noua guvernare de la Chișinău în fața partenerilor occidentali. Aceste lucruri au fost promise Uniunii Europene, României și Statelor Unite ale Americii. Posibil, putem intui că partenerii occidentali vor face o critică constructivă asupra elementelor tehnice din această reținere, dar, cumva, să închidă ochii“, a conchis analistul Andrei Vlășceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel