Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, joi, că i-a trimis o scrisoare săptămâna trecută președintelui Traian Băsescu, în care i-a recomandat să nu promulge proiectul de lege cu amendamentele aduse Codului Penal. Nițu a precizat că a expus motive juridice în epistolă și că i-a prezentat șefului statului efecte ale modificărilor aduse Codului Penal, conform Mediafax.
Tiberiu Nițu a precizat că scrisoarea are 4 pagini și că i-a fost transmisă președintelui în urmă cu o săptămână.
Președintele și-a exprimat deja poziția în cazul amendamentelor la Codul Penal, pe care nu are de gând să le promulge.
După declanșarea scandalului privind amendamentele aduse Codului Penal, care a stârnit reacții critice din partea unor instituții precum Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casația și Justiție sau Direcția Națională Anticorupție, procurorului-general al României i s-a reproșat pasivitatea.
În timpul unui interviu televizat din 13 decembrie, președintele Traian Băsescu se arăta nemulțumit de lipsa de reacție a lui Nițu, în scandalul modificărilor Codului Penal. ”Dacă tu, Parlament, îi iei instrumentele prin modificarea legilor… Ați văzut vreo reacție de la dl Nițu? Eu zic bogdaproste că DIICOT și DNA sunt asigurate cu procurori onești”, a declarat șeful statului.
Procurorul General preciza, în aceeași zi, pentru Mediafax, că Ministerul Public nu a fost consultat înainte de votul din Camera Deputaților, dar că nici nu era nevoie de asta.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat, miercuri, într-un interviu acordat Revistei 22, că aștepta o atitudine fermă a procurorului-general vis-a-vis de ultimele evoluții legislative. ”Mi-aş dori ca procurorul general să aibă o atitudine fermă atunci când prin modificări de lege se reduc atribuţiile procurorilor din sistem. Atunci când se discută despre stabilitatea instituţională, despre stabilitatea statutului de magistrat, cred că procurorul general trebuie să susţină procurorii, să susţină sistemul şi trebuie să susţină DNA prin poziţii ferme”, a spus procurorul.
Camera Deputaţilor a aprobat, în 10 decembrie, mai multe modificări la Codul Penal, una dintre ele arătând că preşedintele şi parlamentarii sunt scoși din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Camera a mai aprobat, în aceeași zi, un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News