Dosar Microsoft. Procurorul general, sesizare Inspecţia Judiciară

Procurorul general sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu clasarea din dosarul Microsoft.

Procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de abateri disciplinare de către procurorul Mihaiela Moraru Iorga, care a instrumentat dosarul Microsoft.

'Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit o informare din partea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea 'dosarul Microsoft', precum şi cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017, - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, în calitate de titular al acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit.t coroborat cu art. 991 alin. (1) şi (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaiela.

Sesizarea priveşte mai multe aspecte, printre care şi modul de instrumentare a cauzei menţionate anterior', se arată într-un comunicat al Parchetului General transmis vineri Agerpres. Mihaiela Moraru Iorga este unul dintre procurorii care s-au ocupat de ancheta din dosarul Microsoft.

DNA i-a trimis joi în judecată pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în dosarul Microsoft, după ce anterior au mai fost trimise în instanţă alte părţi din dosar. În Microsoft 1 s-au dat decizii definitive de condamnare.

Clasare în cazul unor foşti miniştri

Pe de altă parte, DNA a dispus joi clasarea părţii din acest dosar, care îi privea pe foştii miniştri Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi pentru abuz în serviciu. Potrivit DNA, cauza a fost clasată pe motiv că faptele s-au prescris.

'Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de ÎCCJ - Completul de 5 judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu', declara DNA.

[citeste si]

Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu. Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel