Adjunctul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti Liviu Tudose îi transmite lui Cătălin Predoiu, într-o scrisoare deschisă, că desființarea SIIJ ar putea reprezenta, de fapt, îngroparea dosarelor magistraților care au comis abuzuri, fiind menționați aici Lucian Onea și Mircea Negulescu.
„Domnule Ministru Predoiu, in aceasta alocutiune, constat in primul rand ca nu aţi spus absolut nimic despre abuzuri şi despre necesitatea respectării drepturilor procesuale, a drepturilor fundamentale ale cetateanului roman, cetatean european. Asistăm, practic, la o repunere în situaţia anterioară în care drepturile omului erau considerate un lux, iar justiţia se făcea pe ,,repede înainte” şi pe „beţe” reprezentate de arestări, defilări în cătuşe şi trimiteri în judecată cu orice preţ”, a scris procurorul Liviu Tudose pe Facebook.
Procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a atras atenția că Predoiu nu a menționat, în discursul său de la Guvern unde susținea desființarea SIIJ, și sutele de achitări dispuse de magistrați după ani de procese.
„Ceea ce ma tem ca se doreşte prin desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie este, de fapt, îngroparea dosarelor magistraţilor care au făcut abuzuri abominabile şi, nu în ultimul rând, evitarea de a se ajunge la cei care au comandat si comis aceste abuzuri. Pentru a justifica desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie domnule Ministru aţi vorbit, printre altele, despre ,,retrageri de recursuri” (fiind, de fapt, vorba despre o altă cale de atac, aceea a apelului), în dosare de „mare corupţie”, mai scrie Tudose.
Procurorul îl intreabă pe ministrul Justiției, în aceeași scrisoare publică, dacă s-a interesat de ce a fost retras apelul în dosarul în care a fost cercetat și arestat, ca apoi să fie achitat deoarece fapta nu există.
„Cunoaşteţi despre denunţuri mincinoase secretizate, mărturii false impuse prin constrângere si dictate de către procurori, adrese întocmite în fals de către aceeaşi procurori şi inaintate judecătorilor? Cunoaşteţi despre acte procesuale cu conţinut fals? Dar despre fapte inventate si calcarea in picioare a drepturilor procesuale, a unui nivel minim al dreptului la aparare?”, mai punctează sursa citată.
Liviu Tudose îi menționează pe procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu (zis și Portocală) de la DNA Ploiești, care au instrumentat dosarul în care a fost judecat.
„Din păcate, din acest moment, v-aţi identificat cu autorii abuzurilor, cu Onea si Portocala şi vă aflaţi în primele ore ale unei epoci pe care ati redeschis-o, prin girul dumneavoastra. Aceşti pseudo-magistraţi cred şi speră că le vor fi acoperite abuzurile sau ca li se va prescrie raspunderea, dar eu, domnule Ministru, un cetăţean al României al cărui ministru sunteţi, un cetatean purtător al stigmatului de ,,inculpat’, vă asigur că nu va fi aşa şi că voi lupta atât cât va fi nevoie pentru ca aceste abuzuri să fie recunoscute şi sancţionate pe măsură”, mai scrie adjunctul de la parchetul din Ploiești.
Precizările vin după ce ministrul Justiției a depus, în ședința de Guvern de vineri seară, un memorandum prin care propune desființarea SIIJ. Cătălin Predoiu a spus că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată.
„Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.
Liviu Mihail Tudose şi-a reluat activitatea ca procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în 2018 după ce Secția pentru procurori a CSM a decis încetarea suspendării sale din funcție. Decizia vine după ce a fost achitat în dosarul de la DNA Ploiești, în care a fost judecat și Sebastian Ghiță.
Achitările au fost date de magistraţii instanţei supreme fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. În luna iunie 2019, Secția pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a decis să retragă apelul procurorilor în dosarul acesta.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci