Află mai multe detalii despre sancțiunile impuse unui producător european de programe de spionaj.
Guvernul Statelor Unite a anunțat marți sancțiuni împotriva a două persoane fizice și a cinci entități corporative legate de consorțiul Intellexa, o rețea de firme europene care se află la originea vânzării unui program de supraveghere foarte utilizat, cunoscut sub numele de Predator.
Programul de spionaj Predator al Intellexa permite hackerilor să obțină acces complet la dispozitivele victimelor, inclusiv la microfoane, camere, mesaje text și aplicații. Programul s-a aflat în centrul unui scandal care a zguduit politica greacă în 2022. Intellexa a vândut Predator către Austria, Germania și Elveția, precum și către guverne cu un istoric de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi Qatar, Congo, Emiratele Arabe Unite, Pakistan și Vietnam, au declarat anterior cercetătorii de la Amnesty.
Acțiunea Departamentului de Trezorerie al SUA marchează cea mai recentă sancțiune luată de administrația Biden pentru a lua măsuri împotriva unui ecosistem obscur de furnizori comerciali de programe de spionaj cu sediul în Europa, ale căror produse au fost folosite de guverne străine împotriva disidenților și împotriva cetățenilor americani. În iulie, Casa Albă a adăugat două firme europene care au legături cu consorțiul Intellexa pe o listă neagră a Departamentului Comerțului.
”Această acțiune recunoaște, de asemenea, provocarea și amenințarea la adresa americanilor reprezentată de utilizarea abuzivă a programelor de spionaj comerciale la nivel global, dar și în special în Europa”, a declarat sub protecția anonimatului un oficial de rang înalt al administrației.
Intellexa a apărut pentru a umple golul lăsat de NSO Group din Israel, producătorul de programe de spionaj cândva prolific, aflat în spatele software-ului Pegasus, care a fost afectat de înăsprirea controalelor interne la export, de sancțiunile străine și de controlul public.
Sancțiunile blochează orice relații de afaceri din SUA cu două persoane și cinci organizații. Pe lista persoanelor fizice se află Tal Dilian, fost general israelian și fondator al Intellexa și Sara Aleksandra Fayssal Hamou, specialistă în externalizarea corporativă, a precizat Departamentul Trezoreriei. Printre organizații se numără Intellexa S.A., cu sediul în Grecia, Intellexa Limited, cu sediul în Irlanda, Cytrox AD, cu sediul în Macedonia de Nord, Cytrox Holdings, cu sediul în Ungaria și Thalestris Limited, cu sediul în Irlanda.
Această măsură face parte din eforturile internaționale de a opri proliferarea instrumentelor comerciale de spionaj.
Guvernele se vor reuni pe 18 martie în Coreea de Sud în cadrul Summitului pentru Democrație, condus de Statele Unite. În cadrul summitului de anul trecut, SUA și țările partenere și-au subliniat angajamentul de a limita utilizarea instrumentelor comerciale de supraveghere, arată POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News