Industria de armament din Europa are probleme legate de obținerea finanțării.
Citește și: Rheinmetall a dat în funcțiune prima sa fabrică de armament din Ucraina
Companiile mici și mijlocii din industria de apărare europeană au probleme în a obține finanțarea de care au nevoie pentru a-și extinde activitățile de inovație și liniile de producție, chiar dacă cererea de armament este în creștere explozivă din cauza războiului din Ucraina și a altor conflicte, au declarat mai mulți oficiali guvernamentali, experți și reprezentanți ai unor companii consultați de Reuters, scrie Agerpres.
Potrivit acestora, lipsa de acces la finanțarea publică, birocrația și reticența băncilor în a le acorda credite, de teamă că încalcă criterii de mediu, sociale și de guvernanță, frânează creșterea micilor jucători din sectorul european de apărare. Aceasta tocmai când cheltuielile militare mondiale au atins un maxim istoric de 2.440 miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 6,8% comparativ cu 2022, potrivit Institutului Internațional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
”Cea mai mare parte a problemelor care au existat în ultimii ani în industria de apărare au continuat”, a declarat directorul Asociației industriei de securitate și apărare din Cehia, Jiri Hynek.
Un mic producător de arme de foc a dezvăluit pentru Reuters că lipsa finanțării creează dificultăți în ceea ce privește vânzarea produselor în Europa sau participarea la licitațiile guvernamentale. Asta face dificilă extinderea firmelor și creează probleme de lichiditate, a adăugat fondatorul și directorul companiei, care a dorit să îți păstreze anonimatul din cauza relației sensibile cu băncile locale.
”Este foarte dificili să vinzi produse guvernelor din Europa pentru că nu pot obține un avans. Dacă aș vrea să fiu un furnizor pentru Guvernul ceh aș fi plătit la 30 de zile după livrare, și asta face lucrurile foarte scumpe”, a spus directorul firmei.
Reuters a vorbit cu o duzină de companii, oficiali guvernamentali și experți din sectorul de apărare, care au spus toți că guvernele europene trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți accesul la finanțare pentru micii producători.
Un studiu al Comisiei Europene din 2024 a estimat că IMM-urile din sectorul european de apărare se confruntă cu un deficit de finanțare cuprins între unu și două miliarde euro, ceea ce le frânează creșterea afacerilor, forțând firmele să își reducă operațiunile și să caute finanțare în afara Uniunii Europene. ”Într-un sector caracterizat prin cicluri lungi de dezvoltare și cerințe mari de capital, o lipsă de finanțare poate afecta capacitatea companiei de a inova, extinde sau chiar a-și menține operațiunile actuale”, se arată în raportul Executivului comunitar.
Cehia a lansat un program de co-finanțare a micilor companii din sectorul apărării dar diferența mare între Europa și SUA în ceea ce privește capitalul de risc (venture capital) reprezintă o mare problemă, a declarat Radka Konderlova, un oficial din Ministerul ceh al Apărării responsabil de cooperarea cu industria de apărare.
Piața de capital de risc din SUA este mai mare și mai matură decât cea din Europa, cu investitori specializați în abordarea acordurilor complicate din domeniul apărării și reglementărilor stricte de securitate în acest sector, se arată în raportul Comisiei Europene.
Radka Konderlova și alte surse consultate de Reuters au precizat că cheltuielile mari cu apărarea ale Guvernului american semnalează piețelor că vor sprijini proiectele, dând firmelor de capital de risc încrederea necesară pentru a investi.
Konderlova a dat drept exemplu o firmă mică din Cehia care a fost selectată de grupul Lockheed Martin pentru a participa la producția unui component pentru avioanele F35 dar se confruntă cu probleme de finanțare, înainte ca Guvernul ceh să intervină și să trimită o scrisoare directorului băncii.
”Atunci când identificăm o problemă ajutăm companiile pe baza unei abordări de la caz la caz. Dar nu putem lucra în felul acesta în fiecare caz. Avem nevoie de o modificare în abordarea sistemică a băncilor”, a spus Konderlova.
Un sondaj efectuat de o Asociație care reprezintă cele aproape 200 de companii din industria de apărare din Cehia a descoperit că IMM-urile au declarat că, în ultimul an, s-au confruntat cu probleme în creștere în ceea ce privește obținerea de credite de la bănci sau incapacitatea de a prelua plăți de la clienții străini.
Spre deosebire de marile companii care sunt listate la bursă și beneficiază de expunerea pe piața mondială, dincolo de cea din Europa, care este mai mică, companiile mai specializate reprezintă un risc mai mare și de aceea tind să se concentreze mai mult pe componente, spune Fenella McGerty, expert la Institutul Internațional pentru Studii Strategice de la Londra. Asta face mai dificil pentru bănci să evalueze respectarea criteriilor ESG sau potențialul pe termen lung.
Accesul la finanțarea publică este o altă provocare. Raportul Comisiei Europene a recomandat furnizarea de finanțare la nivelul UE pentru dezvoltarea capacităților din industria de apărare precum și pentru eliminarea restricțiilor cu privire la accesul la instrumentele financiare finanțate de UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu