Producătorii de energie regenerabilă solicită AFM să urgenteze reluarea programului privind instalarea panourilor fotovoltaice

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES solicită conducerii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) să urgenteze reluarea programului de finanţare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională pentru persoane fizice (prosumeri), conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

"În cazul în care disfuncţionalităţile semnalate în presă chiar au existat, să se ocupe instituţiile abilitate de soluţionarea acestora, toate acestea ca să nu ducem în derizoriu acest program mult aşteptat, dovadă fiind interesul maxim al românilor. Suntem surprinşi şi îngrijoraţi că, în loc să remarcăm titluri în presă precum 'AFM joacă un rol important în viitorul energetic al României', am constatat asocierea prosumerilor cu 'Fraudă informatică', 'Băieţi deştepţi', 'Instalatori favorizaţi de către AFM', fapt inacceptabil din punctul nostru de vedere. Semnalăm, totodată, că în ultima lună de la suspendarea programului, documentele depuse de cetăţeni la instalatori, dar neînregistrate încă în platformă, au expirat. Cetăţenii sunt, pe bună dreptate, confuzi în acest moment, iar AFM nu vine cu informaţii concrete. Există astfel riscul ca oamenii, după multe amânări şi puşi pe drumuri pentru procurarea documentelor necesare, să decidă abandonarea proiectului. Ceea ce nu este bine pentru conceptul de prosumator în general", a declarat Viorel Lefter, preşedintele PATRES.

Pentru a urgenta reluarea programului, Organizaţia PATRES s-a adresat AFM, cu solicitarea de a întreprinde măsuri care să vină în întâmpinarea consumatorului casnic - viitor prosumator, precum şi a sectorului energetic din România.

Printre aceste măsuri se numără transmiterea imediată în spaţiul public a unui comunicat/informări privind stadiul investigaţiei, precum şi asumarea unei date calendaristice privind reluarea programului, transparenţă şi comunicare din partea AFM, care trebuie să publice, de urgenţă, lista instalatorilor validaţi, din care să reiasă numărul persoanelor fizice înscrise de către fiecare instalator în Programul AFM.

De asemenea, în paralel cu derularea unei analize/anchete de către instituţiile abilitate, organizaţia menţionează că se impune reluarea rapidă a programului concomitent cu suspendarea instalatorilor asupra cărora planează anumite suspiciuni de "fraudă".

Schimbările legislative au condus la îndepărtarea unor bariere birocratice şi la un cadru propice privind dezvoltarea prosumerilor în România, mai semnalează producătorii de energie din surse regenerabile.

"Considerăm absolut necesar sprijinul pentru acest sector din următoarele considerente:populaţia plăteşte o contribuţie pentru energia regenerabilă şi suportă de altfel şi costul exceptării marilor consumatori, astfel că este profund incorect ca tocmai românii să nu poată beneficia de statutul şi beneficiile de a fi proprii producători de energie curate; noile directive europene din 'Clean Energy Package' prin care statele membre vor fi obligate să asigure dreptul cetăţenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar şi de a stoca şi vinde energia nefolosită; descentralizarea producerii energiei electrice, cu prosumerii în rol principal", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii PATRES îşi exprimă speranţa că va exista şi în România această categorie aparte de consumatori/producători, lucru care să ducă la efecte de multiplicare în economia naţională şi, de asemenea, să ajute România în demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030.

PATRES, care are în componenţă 109 de membri - producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1.800 MW, ce reprezintă investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 2,7 miliarde de euro, a sprijinit constant dezvoltarea prosumatorilor în România, atât în legislaţia primară, cu o serie de propuneri de amendamente, cât şi în legislaţia secundară, prin propuneri cu expertiză tehnică de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel