Din luna mai, pachetele de țigări se vor vinde neinscripționate în unele țări europene. Măsura este adoptată, treptat, în tot spațiul UE. Numai că acest lucru va costa guvernele, obligate la plata unor despăgubiri de miliarde de euro pentru industria tutunului.
Vineri, în Marea Britanie se va introduce o acțiune împotriva statului, la Înalta Curte, de către mai multe companii, care consideră că interdicția este, de fapt, o "naționalizare", prin care unei entități private i se confiscă proprietatea intelectuală, mai precis brandul și identitatea vizuală.
Dacă industria tutunului câștigă în Anglia, așa cum susțin majoritatea analiștilor că se va întâmpla, este foarte probabil că restul țărilor europene, inclusiv România, vor renunța la ”desfigurarea” pachetelor de țigări.
Valoarea despăgubirilor-11 miliarde de lire sterline
Firmele de avocatură și analiștii industriei cred că valoarea combinată a despăgubirilor care trebuie plătite de guvernul britanic va fi de 11 miliarde de lire sterline. Impactul bugetar ar fi atât de mare încât ar afecta sistemele de pensii și de sănătate, care ar intra în faliment.
Philip Morris International, care produce țigările Marlboro, ar putea fi prima companie care dă guvernul în judecată, fiind urmată de celelalte, scrie The Telegraph. Un fost judecător al Curții de Apel a confirmat că legea "neinscripționării" violează legile proprietății intelectuale, dar și legile europene privind libera circulație a bunurilor în comunitate. Chiar dacă legea intră în vigoare în mai 2016, adoptarea legislației secundare ar da un răgaz de un an până la dispariția pachetelor de țigări așa cum le cunoaștem, astăzi.
Fumătorii acuză statul că le face bine cu forța
Medicii susțin că noile pachete, neatractive, ar descuraja tinerii să se apuce de fumat.
Fumătorii resping măsura considerând că e o "dădăceală" inutilă a unui stat care vrea să le facă bine cu forța, ingnorând liberul arbitru al consumatorilor. Măsura va stimula fumatul de țigări de contrabandă și de țigări făcute în casă, ceea ce va da un aer romantic viciului și va crește numărul fumătorilor tineri.
Liderii politici conservatori resping și ei proiectul laburiștilor, pe motiv că despăgubirile ar arunca în aer deficitul bugetar și ar lipsi de resurse tocmai sistemul național de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci