Producătorii de suplimente alimentare nu mai pot folosi indicaţii medicale. Află aici cum ColonHelp încalcă legea

Producătorii de suplimente alimentare nu pot folosi recomadări medicale, conform legislației europene și românești. Astfel, etichetarea, prezentarea şi publicitatea nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la asemenea proprietăţi. Unul dintre suplimentele alimentare care încalcă grav aceste prevederi este ColonHelp. Acesta, nu numai că este recomandat pentru diverse afecțiuni, ci induce, contrar legii, și ideea greșită că o dietă corespunzătoare şi diversificată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive, în general. Mai mult, suplimentul este promovat pe diverse canale media, asociindu-se cu imaginea unor jurnaliști cunoscuți , cum ar fi Simona Bălănescu.

„Vă simţiţi obosit tot timpul? Iritabilitate, insomnii sau migrene? Munca de birou vă obligă să duceţi o viaţă sedentară? Aveţi câteva kilograme în plus şi abdomen proeminent? Aveţi probleme de tranzit intestinal? Suferiţi de constipaţie, colon iritabil, hemoroizi sau alte tulburări ale sistemului digestiv? Aveţi balonări frecvente? Refluxul gastroesofagian vă chinuie după mese? Probleme cu glicemia sau colesterolul? Ficat obosit? Aveţi răceli frecvente sau alergii? V-aţi gândit că imunitatea a scăzut? Părul şi pielea parcă şi-au pierdut strălucirea? Vă doriți să fiți mai sănătos? Dacă aveţi una sau mai multe dintre aceste probleme de sănătate, atunci cu siguranţă trebuie să vă detoxifiați organismul”. Acestea sunt recomadările cu care este promovat suplimentul alimentar ColonHelp. În numai câteva fraze, producătorul a încălcat toate prevederile legii, care prevede și sancțiuni.

ColonHelp nu se oprește și continuă recomandările medicale: „ColonHelp este un reglator deosebit al tranzitului intestinal, fiind indicat atât în constipație, cât și în diaree. Elimină sau ameliorează majoritatea problemelor tubului digestiv: balonări, gastrite, digestie incompletă, reflux gastric, flatulență, crampe, parazitoze, disbioză, colon iritabil, colite intestinale, hemoroizi, fisuri anale. Reduce senzația de foame, fiind un ajutor prețios în orice cură de slăbire. Ajută la scăderea colesterolului si a trigliceridelor, micsorând riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Adjuvant util în diabet, Colonhelp normalizează absorbția glucozei la nivel intestinal. Administrat în combinație cu iaurt, produsul restabilește echilibrul florei intestinale și crește imunitatea organismului. De asemenea, este indicat în toate stările de oboseală cronică”.

Citește aici întreaga prezentare a suplimentului alimentar.

Iată ce prevede legea: „Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu vor include afirmaţii directe sau care să inducă ideea că o dietă corespunzătoare şi diversificată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive în general. Se permite ca în publicitatea aferentă suplimentelor alimentare să se utilizeze menţiuni precum : „suplimentele alimentare pot fi consumate în vederea optimizării funcţiilor organismului”; „pentru menţinerea stării de sănătate”; „revigorarea ,tonifierea organismului”; „creşterea speranţei de viaţă”; „ reducerea sau limitarea consecinţelor negative ale contaminanţilor”; „revigorarea, tonifierea organismului; „creşterea speranţei de viaţă”; „ dezvoltarea unui fizic şi psihic sănătos” ;”îmbunătăţirea calităţii vieţii”. În publicitatea şi etichetarea suplimentelor alimentare se interzice utilizarea de:

a) cuvinte de natură să indice unul dintre următorii termeni: "medical", "bolnav", "farmacie", "boală", "remediu", "medicament", „tratament” , precum şi de traduceri ale acestora, sinonime sau cuvinte care provin din familia lexicală a acestora;

b) nume de boli, numele sau reprezentarea de simptome ale bolilor ori ale persoanelor bolnave;

c) reprezentări de persoane, îmbrăcăminte, aparate sau sigle care pot sugera profesii medicale, paramedicale sau farmaceutice;

d) referinţe la recomandări, atestări, declaraţii ori prescripţii medicale sau la declaraţii de aprobare;

e) referinţe la organisme, instituţii sau autorităţi publice care activează în domeniul sănătăţii publice, precum şi la persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora”.

Amenzile sunt insignifiante, dar  producătorii riscă retragerea de pe piață a suplimentului

Pentru neetichetarea suplimentelor alimentare în conformitate cu legislaţia în vigoare variază între 1.500 şi 4.000 de lei. Utilizarea altor substanţe decât cele legale în compoziţia produselor şi pentru încadrarea suplimentelor alimentare în altă categorie se sancţionează cu o amendă de la 2.500 de lei la 6.000 de lei. Aceeaşi contravenţie va fi aplicată şi în cazul comercializării suplimentelor care au depăşit data durabilităţii minimale. Punerea pe piaţă a suplimentelor alimentare care deţin certificat de notificare sau certificat de comercializare, neconforme cu specificaţiile din dosarul tehnic, conduce la retragerea acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel