Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a prezentat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, pachetul de soluții pe care le propune autorităților pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare din domeniul sănătății. Soluțiile identificate de către ARPIM au rolul de a diminua efectele negative ale măsurilor pe care autoritățile intenționează să le aplice până la 1 august 2011.
Pachetul de masuri propus de ARPIM autoritatilor consta in urmatoarele:
- Clawback – adoptat prin OUG 68/2011 – introducerea unui sistem progresiv de taxare a tuturor producatorilor, printr-o contributie intre 10% si 50% din cresterea sumelor cheltuite fata de anul precedent. Aceasta masura va asigura predictibilitatea si controlul bugetului medicamentelor compensate si va genera totodata venituri suplimentare pentru medicamente.
- Programe nationale – introducerea unei contributii de 10% aplicata la valoarea medicamentelor decontate de CNAS. Aceasta masura va asigura resurse suplimentare la bugetul de stat si nu va incuraja exporturile paralele care ar putea fi generate prin reducerile preconizate de pret, la un nivel nesustenabil si mult sub minimul european. Mai mult, prin suplimentarea de catre producatori a bugetului cu aceste sume mai multi pacienti noi vor avea acces la tratament.
- Actualizarea listei medicamentelor compensate, blocata din anul 2008. Prin mecanismul de control al bugetului – clawback - autoritatile vor avea posibilitatea sa permita pacientilor romani accesul la tratamentele inovative mai eficiente si mai bine tolerate, disponibile in Uniunea Europeana, in perioada ulterioara lunii martie 2007.
- Sistemul de preturi – identificarea echilibrului intre nevoia de a asigura medicamente la preturi accesibile pentru sistem si disponibilitatea lor pentru pacienti, fara a creste costurile pentru buget.
- Termenele de plata – crearea unui mecanism de aliniere a termenelor de plata la prevederile Directivei 2011/7/UE privind platile intarziate, capabil sa creasca nivelul de predictibilitate si sustenabilitate economica.
„Propunerile noastre vor avea practic aceleasi rezultate pe care si le doresc autoritatile, si anume asigurarea tratamentelor medicamentoase pentru un numar cat mai mare de pacienti, in mod sustenabil si predictibil. ARPIM considera ca un cumul de masuri restrictive avand drept scop echilibrarea bugetara pe termen scurt nu este in masura sa raspunda solutiilor complexe de care sistemul de sanatate are atat de mare nevoie.
Din pacate, masurile preconizate de autoritati in acest moment, ne pun pe noi, producatorii, in dificultatea de a mai putea sustine pe viitor accesul pacientilor la medicamente. Sa nu uitam ca industria producatoare de medicamente a sustinut pana acum accesul acestora la tratamente, in prezent datoriile statului catre producatori ridicandu-se la peste 1,1 miliarde EURO.”, afirma Regis Lhomme, Vicepresedinte ARPIM.
În acest context, Robert Popescu, președintele Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania considera ca „proiectul MS privind reducerea preturilor medicamentelor de pe lista C2 prevede practic o reducere cu 50% a adaosurilor de distributie, respectiv farmacie, iar pierderea producatorilor s-ar cifra la 15%, si cred ca daca tot se doresc economii suplimentare la buget nu ar trebui aplicata o astfel de masura”. Acesta sustine ca „mecanismul de pay-back propus de ARPIM ar putea aduce economii la bugetul statului fara a afecta pacientii si va reduce drastic si atractivitatea medicamentelor pentru export”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News