Alice Nichita, Președinte Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, a participat la conferința cu titlul "Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum", organizată de DC Media Group, unde a vorbit despre Sistemul Garanție-Returnare din perspectiva producătorilor.
În cadrul conferinței, Alice Nichita a fost întrebată dacă producătorii sunt optimiști cu privire la Sistemul Garanție-Returnare și cum se vede acesta cu o lună înainte de implementare.
„În calitate de producător, în primul rând ca președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, dar și în numele colegilor din industria berii alături de care am pornit acest demers în urmă cu ani de zile, cu siguranță noi am crezut și credem în eficiența acestui sistem.
Pentru noi, Sistemul Garanție-Returnare poate nu de la început a părut cea mai eficientă soluție pentru că la început, în momentul în care am pornit aceste discuții, cred că prin 2018, sau poate și mai devreme, părea un vis îndepărtat, un sistem foarte costisitor și un efort mult prea mare în contextul în care totuși existau alternative.", a spus Alice Nichita.
„Dacă e să ne gândim pe termen mediu și lung, Sistemul Garanție-Returnare este singurul în măsură să ne îndeplinească și obiectivele și responsabilitățile legale pe care le avem ca producător, dar să vină cu o multitudine de efecte pe lanț, dinspre consumator până la mediul în care trăim cu efecte pozitive și pentru sănătate în general.
Spunea domnul ministrul că este un proiect complex și discutăm de mulți ani de el. A fost nevoie să trecem prin toate etapele acestea. Dacă e să mă gândesc din perspectivă corporativă, noi le numim „lessons learnt” (lecții învățate) și ne uităm și la ce am greșit în trecut sau poate ce puteam să facem mai bine, încercând să exportăm și experiența noastră ca fiind o experiență de succes.
Referitor la întrebarea: „Ce alte sisteme de succes există în Europa?”. Există, dar nu toate au fost create din același impuls sau cu aceeași nevoie. Sistemul de Garanție-Returnare din România are șansa să fie un sistem actual, dar totuși de amploare și de anvergură națională astfel încât să poată servi ca model pentru alte țări.
Ne dorim lucrul acesta și tocmai de aceea am fost implicați de la început și în faza de design, și în cea ce studiu în care am studiat toate modelele existente din România, tocmai ca să învățăm și să nu reinventăm roata.", a spus Alice Nichita.
„Din perspectiva consumatorului, consumatorul fiind în centrul acestui sistem, va trebui să fie foarte simplu și foarte ușor de înțeles.
Dacă vorbim de public țintă, poate că generația noastră care a trecut prin experiența returnării borcanelor, sticlelor, își aduce aminte de acest obicei. Pe de altă parte avem copii care sunt foarte ușor de educat în spiritul civic și de protecția mediului. Apoi avem generația tânără care este mult mai atentă la zona de sustenabilitate și la ce înseamnă un produs sau un brand mai sustenabil.
Suntem convinși că sistemul este așteptat de către cetățeni. Pe de altă parte, noi ca producători ne-am pregătit în tot acest timp și sunt multe schimbări, la nivelul producătorilor, pe care le-am îndeplinit. Am creat și avem acest parteneriat cu retailerii pentru că lanțul de distribuție către consumatori este prin retail. Fiecare actor pe lanț are un rol bine definit și prin cadrul legislativ, dar și prin acest parteneriat care s-a creat în acești ani.
Sunt convinsă că vom trece mai degrabă în zona de implementare și vom avea mai multe lucruri de calibrat odată ce va deveni operațional. În același timp, atât de optimistă încât spun că SGR (Sistemul de Garanție-Returnare) nu are altă șansă decât de eficiență și de succes. Tot ce facem în fiecare zi, facem pentru a defini această eficiență progresivă.", a spus Alice Nichita la conferința organizată de DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News