EXCLUSIV  Producătorii români au nevoie de piețe și depozite. Frumosu: ”Nu a existat niciun primar care să vină să spună "da, domnule, am o piaţă"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dragoş Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a vorbit despre problema asocierii din agricultură și Programul Tomata.

"În momentul în care noi refuzăm această asociere... şi trebuie sa o recunoaştem este un păcat al nostru... Oamenii au fost păcăliţi de-a lungul timpului, dar nimeni nu a venit cu nişte forme de sprijin care să îi determine să se asocieze. Am să dau un scurt exemplu, ca să fiu înţeles: Programul Tomata. Într-adevăr, și-a arătat cât de cât rezultatul. Nu poate aşa cum ni l-am fi dorit, dar totuşi a mărit perioada de existenţă a roşilor românești pe piaţa noastră. Eu nu aş fi dat banul direct fermierului, direct producătorului, ci asociaţiei, cu obligativitatea ca el să ajungă la fermierul membru al asociaţiei şi, în felul acesta, îi atrăgeam în asociaţie.

"Trebuie să creezi nişte condiţii decente"

De ce primarii nu vor să deschidă pieţe ale producătorilor - să facă un contract cu asociaţia, asociaţia să negocieze un număr de tarabe şi un preţ privind chiria acestor tarabe şi să îşi vândă marfa pe tarabe, marfa producătorilor proprii? De ce, totuşi, primarii şi instituțiile statului care deţin pieţele sau chiar eu, asociaţia de producători, mă descurc foarte greu să găsesc un spaţiu unde să îmi fac o piaţă proprie unde să am şi nişte depozite?

Dacă producătorul vine cu marfa lui, vine cu o anumită cantitate. El nu o vinde astăzi. Ce face, şi-o pune în maşină şi o duce înapoi, vine mâine cu ea? Dacă este gerul ăsta, o acoperă cu 10 pături să nu îngheţe până mâine? Trebuie să creezi nişte condiţii decente pentru marfă, pentru vânzare, pentru concurență, pentru tot ce vrei. De ce nu facem lucrul ăsta?

Eu am făcut un apel public, de mai bine de jumătate de an, către primarii din Bucureşti, în ideea de a pune o piaţă la dispoziţie pentru o asociaţie de producători, nu mai vorbim despre târgurile volante, de care tot vorbim de câțiva ani, cele de sfârşit de săptămână, care se practică în toată Europa asta civilizată. Nu a existat niciun primar care să vină să spună "da, domnule, am o piaţă", a spus Dragoș Frumosu, în emisiunea Totul despre bani, de la DCNews TV. 

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel