Urmărește emisiunea live


Producția de gaze rusești, cele mai mici cote din 1989. Gazprom- cele mai mici cifre de producție din istorie, potrivit propriilor statistici ale companiei

Oprirea gazului în țările europene a dus industria rusă de gaze într-un impas nemaiîntâlnit de la sfârșitul Războiului Rece până în prezent.

Alegeri prezidentiale 2024

După ce a oprit aproape toate gazoductele care duc spre Europa, permițând doar o mică pompare de-a lungul rutei ucrainene, Gazprom este nevoită să închidă capacitatea de producție cu viteză pe care statisticienii nu au întâlnit-o vreodată în cei 33 de ani de istorie modernă a companiei.

În aprilie, Gazprom a redus producția cu 10% (la 40,4 miliarde de metri cubi pe lună), în mai - cu 14% (la 36 de miliarde de metri cubi pe lună), în iunie - deja cu 30% (la 27 de miliarde de metri cubi), rezultă din statisticile proprii ale companiei.

În prima jumătate a lunii iulie, scăderea producției s-a accelerat până la 37%. Gazprom a produs 11,3 miliarde de metri cubi față de 18 miliarde în aceeași perioadă din 2021. Ca total cumulat pentru al doilea trimestru, Gazprom a pierdut 20% din producție, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la înființarea companiei în 1989.

10 țări europene au au primit interdicție de la Kremlin, pentru că au refuzat schema de plată cu conversia în ruble prin Gazprombank. Țările care au fost de acord, printre care Germania, Italia și Austria, primesc jumătate din volumele obișnuite.

În iunie, Gazprom a vândut doar 7,9 miliarde de metri cubi țărilor din afara CSI, ceea ce este cu 49% mai puțin decât în ​​aceeași lună a anului 2021. Până la jumătatea lunii iulie, scăderea s-a accelerat la 60% (3 miliarde de metri cubi în prima jumătate a anului).

În ceea ce privește volumul anual - 72 de miliarde de metri cubi - exporturile de gaze rusești s-au prăbușit la nivelurile din prima jumătate a anilor 1980. Producția proprie a Gazprom s-ar putea dovedi a fi cea mai scăzută din istorie dacă compania o va lăsa la nivelul actual până la sfârșitul anului.

Anul trecut, Gazprom a produs 514,8 miliarde de metri cubi, în timp ce producția totală de gaze din Rusia a ajuns la 791 de miliarde de metri cubi prin furnizori independenți.

Situația este critică nu numai pentru țările europene, dintre care unele depind de aprovizionarea Rusiei, ci și pentru Gazprom, care se sinucide ca exportator de gaze, spune Mikhail Krutikhin, partener al RusEnergy, notează Moscow Times.

Nu are alternative reale pe alte piețe decât Europa, subliniază Krutikhin: China este acum aprovizionată cu aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică o zecime din volumul care a mers în Europa.

Gazprom declară 'forţă majoră' în livrările de gaze către Europa pentru cel puţin un client important

Grupul rus Gazprom a decis să invoce o clauză de tip 'forţă majoră' cu privire la livrările de gaze către cel puţin un important client din Europa, potrivit unei scrisori trimisă de Gazprom în data de 14 iulie şi consultată luni de Reuters.

În această scrisoare, Gazprom anunţă că nu-şi poate îndeplini obligaţiile contractuale cu privire la furnizarea de gaze naturale din cauza unei 'situaţii extraordinare', care nu poate fi controlată de grupul rus.

Gazprom adaugă că măsura invocării 'forţei majore', o clauză invocată într-o situaţie în care o companie se confruntă cu o situaţie pe care nu o poate controla, este valabilă pentru livrările care au început din data de 14 iunie, 'ceea ce scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp.

Un trader citat de Reuters susţine că scrisoarea are legătură cu livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală.

Cel mai probabil, decizia Gazprom va escalada tensiunile dintre Rusia şi Occident pe tema invaziei ruseşti din Ucraina.

Uniunea Europeană, care a impus sancţiuni Moscovei, şi-a propus să înceteze să mai utilizeze combustibil fosili ruseşti din 2027, însă pentru moment vrea ca livrările de gaze ruseşti să continue până când va putea să găsească alţi furnizori. Livrările de gaze ruseşti au scăzut de-a lungul tuturor marilor rute de tranzit, inclusiv via Ucraina şi Belarus dar şi prin intermediul conductei Nord Stream 1, la care se efectuează în prezent lucrări de mentenanţă. 

Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, și-a redus livrările de gaze către Europa din cauza sancțiunilor impuse în semn de solidarietate și sprijin pentru Ucraina de către blocul european.

Rusia şi-a redus livrările de gaze ca reacţie la susţinerea Europei pentru Kiev, folosind energia drept armă, iar drept rezultat raţionaliza­rea gazelor în regiune a devenit de-acum o perspectivă foarte reală, scrie Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel