Producţia de grâu estimată în 2022, cu 40% mai mică decât în 2021

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Producţia de grâu a României va scădea în 2022, arată specialiştii. 

Producţia de grâu a României ce va fi recoltată în vara acestui an este estimată la 8 milioane de tone, potrivit Asociaţiei europene a producătorilor de cereale (Coceral), însă „zarurile nu au fost încă aruncate“, spune analistul Clubului Fermierilor Români, Cezar Gheorghe, citat de ZF.

Potenţiala diminuare a pro­ducţiei cu circa 40% faţă de nivelul din 2021, de 11,3 milioane de tone de grâu, vine în contextul în care lipsa zăpezii a dus la o răsărire neuniformă sau o nerăsărire a grâului în anumite zone ale ţării, a explicat Cezar Gheorghe. Suprafaţa însămânţată în toama lui 2021 cu grâu este similară celei din 2020, de circa 2 milioane de tone, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

„În acest moment vedem că Rusia arată foarte bine în ceea ce priveşte producţia de grâu, Ucraina arată bine, Europa, la fel, iar în România este bine, dar vedem o răsărire neuni­formă sau o nerăsărire, iar casele de trading din Europa estimează pentru România o producţie de 8 milioane de tone, dar zarurile nu au fost încă aruncate“.

Anul trecut au fost însămânţate 2,5 milioane de hectare cu porumb şi 1,2 milioane de hectare cu floarea-soarelui, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, scrie Mediafax.

În 2021, România a fost cel mai mare exportator de grâu 

România a exportat 4 milioane de tone de grâu din recolta din anul agricol 2021, adică peste 35%, până la finalul lunii decembrie a anului trecut, iar astfel s-a clasat pe primul loc în topul exportatorilor de grâu din zona Mării Negre – Rusia, Ucraina, România – şi din UE.

„Noi suntem o ţară eminamente agrară, care exportă, pentru că are surplus. Din 11,3 milioane de tone de grâu, noi folosim intern circa 3,3 milioane de tone. Ce să facem cu restul? Îl exportăm. Până la sfârşitul lunii decembrie, România exportase 4 milioane de tone de grâu şi România se plasa pe primul loc în ceea ce priveşte vânzările prin GASC în bazinul Mării Negre. Cu alte cuvinte, România conduce în acest moment clasamentul cu 1,62 milioane de tone vândute în Egipt şi este pentru prima oară când conducem haita – Rusia, Ucraina, România – în această destinaţie. Ne ajută că suntem pe primul loc, pentru că arătăm că suntem o forţă şi trebuie să înţelegem că poziţia geostrategică a României reprezintă ceva”, a spus analistul expert în comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români Cezar Gheorghe în cadrul emisiunii ZF Agropower, conform Mediafax. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel