Producția de vin a atins un minim istoric în Europa. Schimbările climatice, principalul vinovat

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Un nou raport dezvăluie că producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi principalul motiv. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), producția de vin a scăzut la cel mai redus nivel din 1962. Această organizație interguvernamentală are 50 de state membre, reprezentând 75% din suprafața viticolă mondială.

Experții citează "condițiile extreme de mediu", inclusiv secete și incendii, drept factori principali în trendul descendent al producției. Deși schimbările climatice nu sunt singurul motiv conform OIV, acestea reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă industria. Viile de vie sunt deseori cultivate în zone puternic afectate de și extrem de vulnerabile la variațiile de climă, scrie euronews.com.

Aceste condiții au provocat un declin abrupt, impactând regiuni viticole majore din emisfera nordică și sudică. Situația este chiar mai gravă decât estimările inițiale din noiembrie, a precizat organizația. În UE, producția de vin a scăzut cu 10% în 2023 - al doilea cel mai mic volum de vin înregistrat de la începutul secolului.

Unele țări s-au confruntat cu o primăvară ploioasă, favorizând apariția mucegaiului, inundații și alte pagube în vii. Altele, mai ales în sudul Europei, au suferit de pe urma secetei severe.

Italia, printre cele mai afectate țări, a înregistrat o scădere de 23% a producției. Ploile abundente care au cauzat mucegaiul în regiunile centrale și sudice, alături de inundații și grindină au dus la cel mai mic volum de producție din 1950.

Și alte țări europene producătoare de vin au fost afectate: Germania înregistrează o scădere de 3,8%, Ungaria 2,1%, iar Austria 6,5%.

Spania a suferit la rândul ei o scădere notabilă, atingând cel mai mic nivel al producției din 1995 - peste 20% mai puțin decât în 2022 și cu 25,7% sub media ultimilor cinci ani. Zone extinse din Spania au cunoscut perioade severe de penurie de apă, incluzând o stare de urgență declarată în Catalonia la începutul acestui an.

Experții avertizează că secetele repetate ar putea deveni "noua normalitate" în jurul Mediteranei până la mijlocul secolului dacă nu acționăm urgent pentru a combate schimbările climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel