Producţia industrială din România a crescut cu 1,1% în prima lună a acestui an, comparativ cu ianuarie 2021, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Conform statisticii oficiale, în luna ianuarie 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,2%, ca urmare a activităţilor derulate de industria extractivă (-11,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,4%, potrivit Agerpres.
De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna decembrie 2021, cu 2,9%.
În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 4,3%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 5,4%, respectiv cu 2,6%.
Datele INS relevă faptul că, în prima lună din 2022, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,1%, datorită rezultatelor înregistrate de industria prelucrătoare (+1,5%) şi de industria extractivă (+1,2%). În acelaşi timp, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 1,2%
Ca serie ajustată, în acelaşi interval de referinţă, producţia industrială s-a majorat cu 1,1%, ca efect al creşterilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (+1,6%), industria prelucrătoare (+1,0%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,3%).
Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna ianuarie 2022, comparativ cu decembrie 2021, au crescut, pe ansamblu, cu 4,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,8%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,7%).
"Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate.
Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual", menţionează INS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News