Uniunea Europeană ar putea permite accesul alimentelor cu niveluri de pesticide mai mari decât în prezent, din cauza războiului din Ucraina, care pune în pericol securitatea alimentară.
Potrivit Comisarului European Stella Kyriakides, fiecare stat membru ar urma să decidă nivelul de pesticide permis la importurile de hrană din țări terțe. Acest lucru, însă, ar putea inunda piața cu produse alimentare ieftine, dar nesigure și, mai grav, ar da o nouă lovitură fermierilor europeni, care, din cauza standardelor înalte de calitate impuse de Comisia Europeană, produc mai scump.
Europarlamentarul Carmen Avram a criticat aceasta propunere, în Plenul Parlamentului European: „Securitatea alimentară nu trebuie făcută în detrimentul siguranței alimentare. Invit Comisia să cântărească atent propunerea ca fiecare stat membru să decidă cantitatea maximă de pesticide acceptată la hrana de import.”
Propunerea Comisarului Kyriakides vine în contextul în care Comisia Europeană se pregătește să impună condiții suplimentare fermierilor, printr-un nou regulament care prevede reducerea obligatorie a pesticidelor și fertilizanților pe teritoriul UE.
Versiunea inițială a regulamentului prevedea o reducere de 50% la fertilizanți și pesticide pentru fiecare stat membru în parte. În situația în care Europa se confruntă deja cu probleme legate de prețurile mari la energie, combustibil și substanțe chimice, ba chiar cu dispariția de pe piață a îngrășămintelor provenite din Ucraina și Belarus, măsura a inflamat spiritele în toată Uniunea Europeană. Comisia a acceptat să modifice regulamentul, astfel încât noul procent prin care va fi redusă cantitatea de pesticide și fertilizanți să fie mai mic. Potrivit unor surse, acest procent ar putea fi de 40%. Calculul exact valabil pentru fiecare stat membru urmează să fie anunțat, posibil, în toamna acestui an.
ANSVSA a anunțat retragerea de la raft a unor loturi de banane, mandarine și portocale. Cauza ar fi depășirea valorii admise de pesticide. Prima alertă alimentară a fost lansată pe 1 aprilie, în cazul bananelor.
"Vă informăm ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (CLORPIRIFOS) Yellow Fresh Fruits SRL a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolului menționat mai jos.
Motivul rechemării: depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (CLORPIRIFOS).
Produsele au fost comercializate în perioada: 18.03.2022 – 29.03.2022
Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 18.03.2022 – 29.03.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la furnizorii: Premium Fresh Fruits SRL, Mandy MAB TRADE SRL, Tim Rodinat, Avocadim Kft, Citronex I Sp. z o.o. până pe data de 14.04.2022, urmând să le fie restituită contravaloarea lor în baza bonului fiscal. Ne cerem scuze pentru inconveniențele create! Pentru informații suplimentare, puteți contacta Yellow Fresh Fruits SRL, clienții au la dispoziție numărul de telefon +40 742.355.060.", se arată pe site-ul ANSVSA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci