Lituania a prezentat un Raport privind dublul standard al alimentelor pe piețele din Vest față de cele din Est.
În peste 60% din produsele testate s-au constatat diferențe de calitate în dezavantajul statului baltic. România, Bulgaria și țări din așa numitul grup de la Vieegrad au ajuns la concluzii similare în această vară și au transmis datele Bruxellesului, informează TVR.
Lituania a comparat 33 de produse care se vând pe piața sa cu produsele similare comercializate de multinaționale în Germania. Doar 10 din ele au avut aceeași calitate. Restul produselor au prezentat diferențe în privința gustului, culorii și consistenței, în dezavantajul lituanienilor.
Este vorba spre exemplu despre mai puține ingrediente chimice și coloranți în Germania. Sau de folosirea uleiului de floarea soarelui la producerea chipsurilor față de uleiul de palmier folosit în Lituania. Concluziile au fost prezentat de autorități alături de Comisarul european pentru sănatate și siguranta alimentelor, un lituanian.
„În cele mai multe cazuri, calitatea acestor produse este diferită, deoarece se doreşte scăderea cât mai mult posibil a costului unui produs. Justificările că există aşteptări diferite din partea consumatorilor sau că există gusturi diferite pe diferite pieţe, toate acestea sunt doar o scuză" – Bronius Markauskas, ministrul Agriculturii din Lituania.
Nu putem retrage produsele, tehnic ele sunt sigure pentru consumator, doar că au o compoziție diferită față de aceleași produse comercializate în Europa de vest, au spus oficialii de la Vilnius.
În România, Ministerul Agriculturii a prezentat în iulie rezultatele unui studiu privind dublul standard al alimentelor. Au fost găsite diferenţe la 9 dintre cele 29 de produse analizate, printre care șunca, baconul, conserve de peşte şi parizerul.
Anterior Ungaria, Slovacia și Cehia au descoperit calitate inferioară la mai multe produse comercializate în aceste țări față de unele similare din Vest. Au cerut modificarea legislației UE astfel încât un produs cu același producător și același ambalaj să conțină aceleași ingrediente pe toate piețele din blocul comunitar.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News