Produse vândute sub aceleași denumiri si etichete au uneori calitate inferioara in state est-europene fata de restul UE, iar acest dublu standard este inacceptabil, considera Daciana Sârbu. Eurodeputata și europarlamentarul ceh Pavel Poc au adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea si remedierea situației.
Potrivit unor studii comparative, exista, practic, duble standarde in calitatea alimentelor în Uniunea Europeana, care par sa corespunda unei diviziuni Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputati (vicepreședinți ai Comisiei pentru Sănătate din PE). Aceștia solicita Consiliului un punct de vedere oficial si acțiuni pentru corectarea acestei probleme, astfel încât calitatea alimentelor comercializate sub același brand sa nu mai difere între statele UE.
„Noi consideram ca e inacceptabil acest dublu standard in ce privește calitatea alimentelor in Uniunea Europeana, si așteptam din partea Consiliului o verificare a acestei situații si soluții de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumpărat in Romania sau Cehia sa aibă o calitate mai slaba decât produsul vândut cu aceeași eticheta de o companie multinațională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primește mai puțin decât ar merita. In unele state est-europene, exista organizații ale consumatorilor care chiar au testat in laborator si au certificat aceste variații. Mulți romani au avut posibilitatea sa compare direct astfel de produse si au observat diferența. Cred ca acest semnal trebuie luat in serios de instituțiile europene. Suntem cetățeni cu drepturi egale si calitatea alimentelor ar trebui sa fie aceeași peste tot în Uniunea Europeana", afirma Daciana Sârbu.
[citeste si]
Aceste variații in compoziția produselor pot genera si efecte asupra sănătății. In estul si sud-estul Europei se afla pe piața produse care conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat in exces, poate genera afecțiuni ale inimii. Daciana Sârbu a adus in discuție acest lucru atunci când la Parlamentul European a fost dezbătuta o rezoluție pe tema grăsimilor trans, eurodeputata PSD fiind co-autoare a acestei rezoluții care cere limitarea respectivelor substanțe in alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu