„Nu ne îngrășăm din mâncare, ci din ronțăieli”, preciează medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Până în anii ‘70 nu existau alimente ambalate și nicio posibilitate să găsești ceva de ronțăit la colț de stradă. Până acum 50 de ani nu mânca nimeni în mașină, pe stradă sau în canapea… majoritatea preparatelor nu puteau fi consumate decât stând la masă și folosind tacâmuri. Se mâncau sandvișuri doar când mergeai la picnic sau plecai într-o călătorie și aveai un drum lung de făcut.
Cercetătorii de la Harvard Institute of Economic Research au publicat un studiu cu titlul “De ce sunt americanii obezi?” Răspunsul a fost: obiceiul de a mânca între mese, adică snacking-ul! A fost analizat comparativ consumul zilnic de alimente între anii 1976 și 1996 și s-a observat o creștere a aportului de calorii în afara meselor de 240%”, a precizat, pe contul de Instagram, Mihaela Bilic, medic nutriționost.
„Cu alte cuvinte, este suficient să eliminăm din alimentația zilnică tot ce este ambalat și ușor de ronțăit și să ne concentrăm pe mâncarea clasică, consumată la cele trei mese principale. Surpriza este că și slăbim, un pachet de chips-uri sau biscuiți au calorii cât o ciorbă și o tocăniță la un loc”, a conchis Mihaela Bilic.
„Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea. Mai nou, au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:
face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sânge care generează migrene
are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă
menține presiunea arterială și evită hipotensiunea din cauza caniculei și deshidratării”, a precizat, pe contul de Instagram, medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Putem consuma liniștiți trei cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 minute înainte de mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort”, a mai precizat Mihaela Bilic.
„Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată”, a conchis Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu