Mai multe companii occidentale au fost acuzate de China pentru o problemă neobișnuită.
Conform BBC, China, prin site-ul oficial al administrației vamale, a listat 81 de obiecte importate de firme printre care Nike, H&M și Zara. Anunțul includea obiecte precum hăinuțe pentru copii, încălțări, jucării, periuțe de dinți și biberoane, descoperite în timpul examinărilor din iunie 2020 și mai 2021.
Nouă loturi de rochii de fată din bumbac produse de H&M ar fi conținut „vopsele sau substanțe periculoase care ar putea fi absorbite prin piele, gură, etc. și ar putea pune viața în pericol”. Aceeași problemă a fost raportată și în cazul hainelor pentru copii importate de Zara, tricourilor de bărbați aduse în țară de Nike sau pijamalelor de bumbac importate de Gap. Companiile nu și-au folosit deocamdată dreptul la replică.
În martie, China a început să ia la țintă companiile producătoare de haine, după ce Vestul s-a revoltat în privință cu abuzurile prezente în regiunea Xinjiang, specializată în producția de bumbac. La începutul anului, câteva națiuni occidentale au impus sancțiuni împotriva Chinei.
Astfel, ce s-a întâmplat este cea mai nouă lovitură asupra brandurilor occidentale care au piață de desfacere în China. Totul a plecat de la câteva companii mari care și-au exprimat îngrijorările față de presupunerile că uigurii, o minoritate musulmană din zonă, sunt siliți să muncească în industria bumbacului. De atunci, câteva magazine online au fost blocate în țară, iar unele hărți digitale nu mai afișau prezența lor fizică.
Inițial, H&M și Nike au fost principalele ținte ale Chinei, însă lista neagră s-a extins și include acum Adidas, Converse, Burberry și multe altele. În timp ce magazinele fizice ale H&M din China nu au dispărut, clienții nu mai pot lua un taxi până în acele locații fiindcă nu mai sunt pe hartă, iar consumul online a devenit la rândul său imposibil. În schimb, China promovează masiv brandurile locale.
După ce mai multe țări vestice au impus sancțiuni asupra Chinei din cauza presupunerilor de abuz al comunității uigure, un efort coordonat al Uniunii Europene, Marii Britanii, Statelor Unite și al Canadei, Beijingul a negat toate acuzațiile. Motivarea Chinei a fost că taberele în care uigurii suferă cele mai dure lucruri posibile sunt de „reeducare” pentru a combate terorismul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News