Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns marți la un acord provizoriu pentru interzicerea intrării pe piața unică europeană a produselor fabricate cu muncă forțată.
Acordul clarifică diferitele responsabilități ale Comisiei Europene și ale statelor membre în identificarea companiilor care exploatează muncitorii forțați și interzicerea produselor lor.
Scopul acestui acord este să distrugă modelul de afaceri al acestor companii, a declarat ministrul belgian al Economiei și Muncii, Pierre-Yves Dermagne.
"Cu acest regulament, dorim să ne asigurăm că nu există loc pentru produsele lor pe piața noastră unică, fie că sunt fabricate în Europa sau în afara ei," a spus el. Belgia deține în prezent președinția rotativă a UE.
Interdicțiile ar fi impuse asupra bunurilor fabricate în afara UE cu muncă forțată și asupra produselor fabricate în UE cu piese realizate în străinătate cu muncă forțată.
Acordul provizoriu trebuie încă aprobat formal de Parlamentul European și de Consiliu pentru a fi pus în aplicare.
Propunerea interzice ca produsele fabricate cu muncă forțată (așa cum sunt definite de Organizația Internațională a Muncii) să fie plasate sau puse la dispoziție pe piața Uniunii sau exportate din Uniune către țările terțe. Autoritățile competente ar trebui să evalueze riscurile de muncă forțată pe baza unei game variate de surse de informații, cum ar fi sesizările din partea societății civile, o bază de date privind zonele sau produsele cu risc de muncă forțată, precum și informații privind îndeplinirea obligațiilor de diligență de către companiile implicate în ceea ce privește munca forțată.
În cazul unor indicații rezonabile că un produs a fost realizat cu muncă forțată, autoritățile ar trebui să inițieze o anchetă. Aceasta poate include solicitări de informații către companii sau efectuarea de verificări și inspecții fie în UE, fie în țările terțe. Dacă autoritățile competente constată că s-a folosit muncă forțată, acestea vor dispune retragerea produsului în cauză și interzicerea atât plasării pe piață, cât și exportului său. Companiile vor fi obligate să elimine bunurile respective, iar autoritățile vamale vor supraveghea aplicarea interdicției privind exportul sau importul produselor interzise la frontierele UE.
Întreprinderile mici și mijlocii nu sunt exceptate de la regulament, dar dimensiunea și resursele economice ale companiilor, precum și amploarea muncii forțate, ar trebui luate în considerare înainte de a iniția anchete formale. Propunerea prevede, de asemenea, instrumente specifice de sprijin pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii în aplicarea regulamentului.
Propunerea prevede crearea unei Rețele a Uniunii împotriva Produselor Fabricate cu Muncă Forțată, care va coordona măsurile luate de autoritățile competente și de Comisie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News