Un concert extraordinar de muzică grecească a fost susţinut, joi noapte, de artistul Ionuţ Galani în cea de-a doua zi a Festivalului Intercultural ProEtnica, în cadrul unei seri speciale organizate de Uniunea Elenă din România (UER).
Pe acordurile unor consacrate piese greceşti, interpretate de Ionuţ Galani, sute de oameni au format o horă uriaşă în piaţa centrală a Cetăţii Medievale Sighişoara, iar la finalul concertului, mulţi dintre cei prezenţi în piaţă au urcat pe scenă alături de trupele de dansatori profesionişti ai Uniunii Elene.
"A fost o seară incendiară şi de fiecare dată spun asta, pentru că muzica grecească totdeauna te ridică de pe scaune şi se vede şi aici că lumea este foarte încântată de tot ceea ce înseamnă muzică, dans grecesc. Şi ne bucurăm că de fiecare dată suntem prezenţi la ProEtnica şi îi mulţumim domnului preşedinte Volker Reiter pentru organizare. Publicul este din toată ţara, dar există şi turişti veniţi din alte ţări şi ne bucură faptul că acest festival ne uneşte pe toţi. Formula cu care ne-am prezentat este una totală şi sunt foarte multe dansuri, ne bucurăm de acest folclor minunat grecesc şi totodată ne bucurăm de succes de fiecare dată. Este multă muncă, dar ne place. Este o atmosferă minunată, de bună înţelegere", a declarat Ionuţ Galani pentru AGERPRES.
Uniunea Elenă din România a fost prezentă şi în acest an la ProEtnica cu şapte ansambluri, un cor şi un concert susţinut de Ionuţ Galani. prezenţa fiind o mare bucurie, a subliniat preşedintele Uniunii, deputatul Dragoş Gabriel Zisopol.
"Este un festival de excepţie, pe care domnul Volker Reiter îl organizează de 16 ani. Cu doi ani în urmă, în luna ianuarie, am avut o întâlnire cu domnia sa şi i-am propus să avem o seară grecească, să avem o seară dedicată Uniunii Elene din România, pentru că noi avem foarte multe ansambluri care evoluează în cadrul comunităţilor noastre teritoriale. Şi era normal să facem, ceea ce de altfel s-a întâmplat şi în această seară - o seară grecească autentică, de peste cinci ore. Înainte de concertul lui Ionuţ Galani am avut onoarea să avem alături de noi cinci ansambluri, din cinci filiale teritoriale, sâmbătă vor dansa alte trei ansambluri, iar duminică vom avea un cor de la Braşov şi ansamblul de dansuri al acestei comunităţi teritoriale. (...) Din păcate, noi nu putem aduce toate ansamblurile. Avem 52 de ansambluri în toată România, 22 dintre acestea fiind membre ale Consiliului Internaţional al Dansului UNESCO. (...) Sunt peste 1.500 de tineri minunaţi care dansează extraordinar în toate colţurile ţării. (...) Dar cel mai important este faptul că, în urmă cu nouă ani, am reuşit să introducem limba neogreacă în România ca limbă maternă sau modernă. La ora actuală avem 6.000 de copii care studiază limba neogreacă în acest sistem, fiind singurii din lume care avem o Olimpiadă de neogreacă. (...) Sunt foarte multe lucruri pe care noi le oferim, dar ceea ce place cel mai mult publicului sunt muzica şi aceste dansuri extraordinare", a precizat preşedintele UER.
El a anunţat în acest context că Uniunea Elenă va organiza, în perioada 20-22 septembrie, la Ploieşti, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului "Alfabetul Convieţuirii', prilej cu care se vor desfăşura patru spectacole, cu o durată totală de peste 15 ore, şi vor evolua peste 800 de artişti.
"Vor participa toate minorităţile naţionale, toate ansamblurile Uniunii Elene din România, precum şi invitaţi din străinătate, în special din Grecia. Festivalul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, cu sprijinul Primăriei Ploieşti, al CJ Prahova şi al Filarmonicii 'Paul Constantinescu' din Ploieşti, al cărui director a dansat în ansamblul nostru "Kymata" al comunităţii noastre din Ploieşti. (...) Este un proiect unic, am reuşit să transpunem muzica tradiţională grecească, am orchestrat-o şi o avem în interpretarea Orchestrei Filarmonice din Ploieşti, un aspect unic în lume. Am ieşit cu acest spectacol în Grecia", a detaliat Dragoş Zisopol.
În cea de-a doua zi a Festivalului ProEtnica au mai evoluat: Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Ansamblul artistic "Lastivocica", cor şi dans, Dărmăneşti, Suceava; Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România - Ansamblul artistic "Canlar", dansuri tradiţionale tătăreşti - Constanţa; Uniunea Polonezilor din România - Ansamblul muntenilor polonezi "Solonczanka", cântece şi dansuri, Soloneţu Nou - Suceava; Asociaţia Liga Albanezilor din România - Ansamblul dansuri albaneze "Serenada", Bucureşti / Craiova - Dolj; Uniunea Armenilor din România - Ansamblul artistic "Hayakaghak" din Gherla, Cluj; Asociaţia Macedonenilor din România - "Soneţ - Soarele" din Craiova / Băileşti / Urzicuţa, Dolj; Uniunea Democrată Turcă din România - Ansamblul "Filizler", Medgidia, Constanţa; Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT. - Ansamblul artistic "Di Nuovo Insieme" - Iaşi; Uniunea Culturală a Rutenilor din România - Ansamblul artistic "Holubok", Cor, Peregu Mare - Arad.
Din partea Uniunii Elene din România au susţinut spectacole Ansamblul artistic "Kymata", dans, Ploieşti, Ansamblul artistic "Asteria", Bucureşti, Ansamblul artistic "Niki" - Piatra Neamţ, Ansamblul artistic "Artemis" - Sulina.
La finalul serii a avut loc tradiţionala paradă a diversităţii etno-culturale.
Deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediţii a ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reuneşte reprezentanţi ai tuturor minorităţilor recunoscute din ţară, a avut loc miercuri, în Cetatea Medievală Sighişoara, inclusă în patrimoniul UNESCO, în prezenţa autorităţilor locale şi guvernamentale, precum şi a unui numeros public.
Aproape 700 de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale recunoscute în România se reunesc, timp de cinci zile, în cadrul ediţiei a XVII-a "ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara", organizat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale. AGERPRES este partener media la acest eveniment.
Festivalul este sprijinit în acest an de Institutul Cultural Român, ce are şi un reprezentant care participă la mai multe sesiuni din secţiunile "Agora dialogului intercultural" şi "Salonul Literar".
Proiectul este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator.
De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Ştiinţă, Cercetare şi Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relaţii externe din Stuttgart (Institut fur Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News