Prof. dr. Adrian Covic, șeful Clinicii de Nefrologie de la UMF „Grigore T. Popa” din Iași și directorul Programului de Transplant Renal de la Spitalul Parhon a vorbit, la "Academia de Sănătate", despre modul în care SARS-CoV-2 a atacat, în special, persoanele cu comorbidităţi.
Prof. dr. Adrian Covic a subliniat faptul că infecţia Covid nu neapărat că a fost cauza morţi multora dintre pacienţi dar a fost cauza care a dus la activarea unor comorbidităţi care, ulterior, s-au dovedit fatale.
"Aceasta este, de fapt, esenţa problemei în legătură cu infecţia Covid. Noi etichetăm că toţi aceşti pacienţi au murit prin Covid. Sunt dintre susţinătorii ideii că infecţia Covid a facilitat agravarea unor comorbidităţi. Chiar şi la pacienţii dializaţi sau transplantaţi care nu au avut comorbidităţi dar s-au îmbolnăvit de Covid sau la cei care au reuşit să fie văzuţi în timp util, mortalitatea nu a fost atât de mare.
Practic, infecţia Covid a fost un extraordinar dezvoltator şi revelator al comorbidităţilor. Cred că, de fapt, mortalitatea mai mare la pacienţii renali se datorează colecţiei mai mari de comorbidităţi la aceşti pacienţi. Puţini dintre ei au murit, de exemplu, direct printr-o afectare respiratorie, pneumonie Covid. Foarte mulţi au murit prin agravarea comorbidităţilor", a explicat prof. dr. Adrian Covic.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu