EXCLUSIV  Prof. Coșea: ”DOVADA de la BNR, suntem în pragul unei CRIZE profunde”. Veste proastă pentru românii cu credite sau care vor să-și ia credit

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Profesorul de economie Mircea Coşea a analizat posibilitatea ca BNR să mărească din nou rata dobânzii de politică monetară şi vine cu un avertisment în acest context. 

UPDATE: Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința marți a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021.

----

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis pe 5 octombrie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an. Acum ar putea să decidă din nou o majorare.

Decizia vine pe fondul hotărârilor asemănătoarre luate de băncile centrale din Europa de a majora dobânzile, în încercarea de a tempera creșterea inflației.

Banca centrală din Ungaria a majorat dobânda la 1,8%, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, în Cehia indicatorul a crescut cu 1,25%, la 2,75%, iar în Polonia dobânda a fost mjoartă de la 0,5% la 1,25%, scrie Mediafax.

Mircea Coşea, avertisment: Suntem în pragul unei crize profunde

"Este o dovadă că la nivelul BNR, o instituţie cu prestanţă, s-a ajuns la concluzia că suntem în pragul unei crize profunde şi că, atât cât poate, ia măsuri. Sigur, această măsură este pe politică monetară, iar din punctul meu de vedere ceea ce se întâmplă în România acum nu se poate rezolva prin măsuri de politică monetară. Este nevoie de reforme structurale, trebuie să existe o altă gândire în conceptul guvernamental. Dar banca încearcă să facă ceva.

Nu trebuie să omitem nici reversul medaliei, anume că asta va afecta foarte mult creditarea populaţiei. Şi acum ne punem problema dacă putem să facem ce fac americanii, anume să forţăm creditarea la intrarea în criză. Dar noi nu putem asta, pentru că avem o economie închistată şi cu reguli învechite, nu suntem mobili, elastici, aşa cum este economia americană. Deci politica de creditare va fi afectată, şi vorbim aici de românii care au credite şi de cei care vor să îşi facă credite", a declarat profesorul Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Plafonarea chiriilor, o soluţie? "Interese foarte mari, rezistenţă foarte mare"

Întrebat dacă, în contextul scumpirilor pe piaţa imobiliară, preţurile chiriilor ar putea fi plafonate în România, profesorul de economie s-a arătat sceptic. 

"Din punctul meu de vedere, orice plafonare în momentul de faţă încalcă nişte reguli de piaţă liberă. Deci când faci plafonare, fie că e la energie sau la chirie, trebuie să accepţi o situaţie excepţională, o economie de dezastru. Nu se va putea face lucrul ăsta, pentru că în România există o rezistenţă extraordinar de mare din partea marilor reţele de retail, marilor fonduri de investiţii care construiesc imobile. Să nu uităm că pentru o simplă atenţionare pe care România a dat-o unor magazine aparţinând capitalului francez, ambasadoarea Franţei a intervenit direct, încălcând regulile diplomaţiei. Interesele şi rezistenţa sunt mari. Poate ar fi utilă o astfel de măsură o anumită perioadă, dar nu am speranţe că se va întâmpla", a mai precizat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel