EXCLUSIV  Prof. Daniel Cristea-Enache: Eu am făcut 4 ani facultate, acum se fac trei. Şcoală mai puţină, entertainment mai mult

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii „De Ce Citim?“, de la DC News, despre sistemul de învățământ Bologna, care nu permite aprofundarea anumitor curiozități.

În cadrul emisiunii „De Ce Citim?“, de la DC News, Daniel Cristea-Enache a vorbit despre modul în care este construit sistemul de învățământ astfel încât să nu poți aprofunda detalii importante ale fiecărei materii. Criticul literar a făcut o paraleleă cu studierea lui Shakespeare: 

Youtube video image

„Opera marilor scriitori permite mai multe unghiuri diferite de analiză. Merită să stai mult timp pe Shakespeare, de pildă, nu să-l expediezi în două cursuri și să spui că ăsta e Shakespeare. Asta e o problemă mai generală cu învățământul nostru, după așa-numitul Proces Bologna în care s-au redus anii de studiu. Eu am făcut 4 ani de facultate, iar acum se fac 3 ani. Generațiile dinaintea mea au făcut cinci ani de facultate, la Medicină făcându-se șase ani de facultate.

Deci, cu cât studiezi mai mult, cu atât ai mai mult timp să-i aloci lui Shakespeare. După cum observăm, trendul este de a descongestiona programele, curricurele, evantaiul de materii. Tot timpul se discută că-s prea multe, că-i prea multă informație, că ar trebui să ne mai debarasăm de diferite diviziuni. Tendința e aceea de a face cât mai puțină școală, dacă se poate, și să fie așa, mai mult un entertainment decât un studiu aplicat și serios asupra operei lui Shakespeare, de pildă“, a precizat criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Ce citea Mutu la Chelsea: Caracterul universal al operei ajungea până în vestiarul acela

Criticul literar Flaviu Predescu a spus ce cărţi citea Adrian Mutu în perioada când juca pentru Chelsea Londra.

„Se mai citeşte Dostoievski azi, am fost întrebat? Am spus că se citeşte mai multe decât majoritatea scriitorilor contemporani. Pentru că este un nume uriaş, descoperit şi redescoperit de fiecare generaţie. A acumulat un număr uriaş de cititori în timp“, a spus Daniel Cristea-Enache. 

„Ca să fac o glumă, Mutu citea Dostoievski când era la Chelsea. L-am întrebat atunci ce citeşte şi mi-a zis că Dostoievski. Şi era adevărat. Caracterul universal al lui Dostoievski, al operei lui, mergea până în vestiarul lui Chelsea“, a declarat Flaviu Predescu în emisiunea De Ce Citim, de la DC News (citește mai mult AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel