Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, renumit medic dermatolog, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre îmbătrânirea pielii.
„Cum am putea prelungi aspectul tânăr al pielii dacă ne-am proteja de expunerea la soare?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Sigur că îmbătrânirea pielii poate fi cea fiziologică, cronologic cu vârsta, pe care o are individul și cosmetica lupta cu aceste probleme. În ce privește procesul de foto-îmbătrânire, ăsta, într-adevăr, ar putea să fie foarte bine prevenit chiar în săptămâna, sau puținele zile, în care se duce omul la mare în timpul verii, utilizând cu multă rigurozitate cremele acestea de fotoprotecție.”
Între SPF50 și SPF15 diferența este foarte mică, doar cu câteva minute trebuie să te expui mai puțin decât unul care suportă mai bine.", a spus Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
„Dacă te dai cu SPF50 tot te prinde soarele.”, a adăugat Val Vâlcu.
„Da, sigur că da, te prinde. Și te prind mai ales ultravioletele A care trec fără probleme, dar și ultravioletele B. Depinde și de tipurile de creme. Sunt tipuri de creme anorganice, cele care conțin mai ales dioxid de titan sau oxid de zinc, sunt niște filtre foarte puternice. Evident că nici ele nu opresc total trecerea ultravioletelor A sau Ultravioletelor B.
Cremele transparente sunt creme organice. Cei mai mulți pentru radiațiile B sunt cinamații care sunt foarte, foarte buni, benzophenonele mai ales pentru ultravioletele A. Sunt foarte eficiente și acestea, dar unele sunt filtru foarte bun, mai ales cele anorganice, iar celelalte sigur că filtrează foarte mult, dar lăsând anumite cantități care trec și care sunt absorbite de alte elemente din piele.
Crema de fotoprotecție este foarte bună mai ales pentru persoanele expuse la risc și persoanele cele mai expuse la risc sunt persoanele cu piele albă, care au foarte multe alunițe, nevi, persoanele care au serie de afecțiuni genetice cutanate, cele cu vitiligo care odată expuse se pot arde la soare.”, a spus Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
Medicul a vorbit despre cele mai mari provocări cu care ne putem confrunta în sezonul cald, din punct de vedere al sănătății pielii și nu doar al frumuseții acesteia. Pe lângă arsurile solare, care e reprezintă cea mai mare problemă, medicul a vorbit despre foliculită, urticarie și pielea uscată.
„Tot în categoria erupțiilor cutanate intră și foliculita, la femei, dar și la bărbați. Toate zonele care prezintă fire de păr vor asocia risc de apariție a foliculitei, la bărbați în mod special la nivelul bărbii, dar și pe restul zonelor corpului. Într-adevăr, putem întâlni episoade mai numeroase și mai accentuate de foliculită pe perioada sezonului cald.
Tot legat de soare și de vară, sunt pacienți care se confruntă cu urticaria solară, este o erupție care apare pe toate zonele fotoexpuse, apar niște leziuni roșii care mănâncă destul de intens, poate apărea la oricine, la orice vârstă și e nevoie de intervenția unui cadru medical care să identifice problema și să o gestioneze în mod corespunzător. ... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu