Prof. dr. Cristian Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, a fost invitat la emisiunea „Academia de Sănătate" de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre noutățile apărute în tratamentul bolilor pancreasului.
Prof. dr. Cristian Gheorghe a vorbit, în exclusivitate pentru Dc News, despre cele mai noi metode de tratament pentru pancreatitele acute.
„Aș dori să trecem la secțiunea pe care ați dedicat-o pancreatitelor acute și să ne spuneți din acest punct de vedere ce noutăți sunt.", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu.
„În pancreatitele acute noutățile sunt câteva foarte importante și dedicate tot terapiei, este vorba de așa-numita terapie „step-up”, deci terapie minim invazivă, din aproape în aproape.
În aceste pancreatite severe, terapia „step up” este esențială în sensul că endoscopistul cu imagistul, chirurgul, cu gesturi minime, din aproape în aproape, pot duce la o evoluție favorabilă a acestor afecțiuni cumplite. Este una din ideile care s-au conturat în ultimul timp.
Și aici este o problemă de tehnică. De exemplu, foarte mulți pacienți pot beneficia în condițiile în care dotarea tehnică, experiența medicilor și costurile sunt acceptabile pentru centrul respectiv, pot beneficia de intervenția ecoendoscopică în contextul în care există această necroză, țesut necrotic non-tumoral în contextul pancreatitei acute.
E vorba despre plasarea unor proteze speciale, metalice, extrem de scumpe care însă rezolvă în câteva minute, drenează conținutul acesta care poate fi ulterior continuu fluidizat, spălat, „vizitat” endoscopic și cu minime morbidități pentru pacient.
Este una dintre tehnicile care se discută din ce în ce mai mult. Protezele acestea sunt din ce în ce mai sofisticate și sunt recomandate în literatura de specialitate și în centrele mari, în centrele dedicate.", a spus Prof. dr. Cristian Gheorghe
„Tot legat de pancreatita acută, m-aș referi puțin la pancreatita acută biliară în care încep să se contureze câteva date importante, în sensul că pancreatita acută biliară severă trebuie rezolvată tot endoscopic prin ERCP (Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopică).
Dacă pacientul are criterii de angiocolită, de colangită, atunci ERCP-ul devine de urgență 24-48 de ore, dacă nu, limita este de 72 de ore, dar rezolvarea pacientului este extrem de importantă.
O altă idee care se conturează foarte mult este când facem colecistectomia la acești pacienți cu pancreatita acută, în care, să spunem am rezolvat obstacolul și există totuși colecistul cu litiază și datele sunt foarte clare. Colecistectomia se face în timpul spitalizării, deci pacientul nu merge acasă și revine pentru această intervenție pentru că, între timp, poate să apară un nou puseu de pancreatită cu evoluția severă ulterioară.", a spus Prof. dr. Cristian Gheorghe la emisiunea „Academia de Sănătate" de pe DC News și DC Medical.
Vedeți mai multe aici:
VEZI ȘI: Tipul de cancer foarte dificil de depistat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: E greu să punem diagnosticul / video https://www.dcnews.ro/tipul-de-cancer-foarte-dificil-de-depistat-prof-dr-cristian-gheorghe-e-greu-sa-punem-diagnosticul-video_935257.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci