Prof.dr. Dafin Mureșanu, președintele Departamentului de Neuroștiințe, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca, a prezentat un rezumat al Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC).
„Dacă în Vestul Europei există un anumit echilibru între cazurile de infarct și bolile neurodegenerative, în special cele de demență, cu cât mergem mai mult către Est putem detecta faptul că infarctul devine prevalent și tot mai agresiv. Atunci când ajungem în regiunea noastră, putem observa că ne aflăm într-o situație devastatoare, cu un procent de 62% în cazul infarctului. Este teribil!
Este o situație extrem de serioasă, mai ales dacă luăm la socoteală și această informație, potrivit căreia România are cel mai ridicat grad de mortalitate prevenibilă, cauzată de boli cardiovasculare. E teribil să vedem că nu suntem în stare să administrăm situația acestor cazuri prevenibile. (...) Există anumite zone, după cum se poate vedea - Bucovina, partea de jos a Moldovei și Oltenia - cu o capacitate foarte subțire, dacă aș putea spune, de a îngriji astfel de boli cardiovasculare.
Viziunea noastră este cea de a ne îndrepta către un răspuns comprehensiv la această situație, luând în considerare toate elementele care ne-au adus aici.(...) Ne poziționăm strategia cardio-cerebrală ca fiind bazată pe aceste obiective strategice. Vrem să optimizăm îngrijirea pacienților pentru problemele majore de sănătate, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile asupra sănătății publice. Strategia națională este foarte bine coordonată cu planul Uniunii Europene.
Știm și ne este clar că bolile cardiovasculare, neurologice, diabetul, bolile respiratorii, și afecțiunile asupra sănătății mintale reprezintă cea mai mare problemă. În cazul bolilor mintale avem mult de lucru, pentru că ele încă reprezintă un aspect pe care îl vedem în ceață. Cu toate acestea, facem foarte multe progrese în cazul bolilor cardiovasculare.
(...) Ceea ce vreau să subliniez este că, poate pentru prima dată, avem un suport atât de larg venit de la nivel internațional. Anul trecut, în octombrie, planul nostru a fost aprobat de Organizația Mondială a Infarctului, apoi de Organizația Europeană a Infarctului. Încă de la bun început - Federația Europeană de Neuroreabilitare, alături de Federația Mondială de Neuroreabilitare, Academia Europeană de Neurologie și cea de Cardiologie - toate organizațiile relevante, aș putea spune, au susținut proiectul nostru. Cred că trebuie să menționăm asta, beneficiem de un respect enorm”, a declarat Dafin Mureșanu.
Pentru a vedea toate concluziile acestei strategi, urmărește conferința de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News