Prof. dr. Dan Prelipceanu este invitat la DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale. Una dintre temele abordate este adicția de droguri.
Acțiunea anti-drog este destul de precară atât în România, precum și peste tot în lume, atenționează prof. dr. Dan Prelipceanu.
„Actuala administrație americană face eforturi uriașe, întrucât cea mai mare piață de droguri ilegale sunt Statele Unite ale Americii. Când președintele Trump tot se luptă să construiască acel zid cu Mexicul are în vedere și problema traficului enorm de cocaină mai ales care vine din sudul Americilor către SUA. E o problemă atât de complexă, încât rezolvarea ei așa cum ne-am dori-o probabil că nu se va petrece niciodată, dar ea trebuie ținută cât se poate sub control”, este convingerea profesorului Prelipceanu.
În perioada 1990-2000 s-a observat că măsurile polițienești de captură a drogurilor nu rezolvau decât 15% din trafic. Atunci, OMS și ONU au decis să impună măsuri de scădere a cererii de droguri. Aceasta a fost ideea care trimitea la măsurile de prevenție.
„Cu prevenția este o altă chestiune complicată, pentru că este foarte costisitoare și este foarte greu de făcut. Prevenția primară, cea care ar trebui să reducă cererea. Prevenția primară constă în a-i convinge pe tineri și pe oameni să nu mai ia droguri. Un punct bun: cercetarea fundamentală medicală a făcut progrese foarte mari. Știm că adicția de droguri constituie o boală, o boală pur și simplu, lucru pe care foarte puțini îl acceptă și aceasta este una din premisele de la care ar trebui să plece toată lumea, de la decidenți la ultimul om de pe stradă, să știe acest lucru și să-l accepte ca atare. Or, la noi predomină încă la nivelul societății că e un viciu. Or, asta e o premisă greșită care nu ne duce nicăieri”, subliniază prof. dr. Dan Prelipceanu.
S-a văzut că în ultimii ani adicția de droguri coboară la vârste din ce în ce mai tinere, iar prevenția primară se adresează copiilor și adolescenților.
„Consecințele sunt din ce în ce mai dezastruoase, pentru că substanțele acestea foarte dure care acționează pe un creier tânăr lasă un efect pustiitor acolo”, avertizează prof. Dan Prelipceanu.
Despre legalizarea drogurilor în Olanda și Elveția și despre ce prevede legea 143 privind consumul de droguri în România urmărește discuția în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu