Prof. dr. Daniel Coriu, șeful Centrului de Hematologie al Institutului Clinic Fundeni, vorbește despre cum pot fi învinse celulele tumorale, în interviul de la DC News din cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Prof. dr. Daniel Coriu este unul dintre cei mai reputați hematologi români, cu o vastă experiență în tratarea leucemiilor și altor boli severe ale sângelui. În prezent, cele mai noi terapii împotriva cancerului constau în imunoterapie. Iată cum explică specialistul rolul celulelor T ale sistemului imunitar în distrugerea celulelor tumorale.
„Rolul limfocitului T în organism este să recunoască și să distrugă celulele tumorale. (...) Importantă este această celulă T, care este celulă self, care în mod normal are rolul de a distruge celula tumorală. Dar nu întotdeauna poate să-și facă acest rol, pentru că nu de puține ori este păcălită de celula tumorală. Și atunci noi încercăm să-i sporim această activitate și așa a apărut metoda CAR-T cells, care înseamnă Chimeric Antigen Receptor, un receptor chimeric pentru antigen”, explică prof. dr. Daniel Coriu.
Antigenul „himeră” din limfocitul T
„Acest receptor este format din 4 domenii cu surse diferite: primul domeniu este cel extracelular care asigură relația cu antigenul tumoral. Următorul domeniu este cel transmembranal. Al treilea este domeniul intracitoplasmatic, care asigură activarea limfocitului T și al patrulea este domeniul co-stimulator, care asigură sporirea la maximum a activității antitumorale a limfocitului T. Deci, limfocitul T este înzestrat cu acest receptor special și va recunoaște celula tumorală”, subliniază prof. dr. Daniel Coriu.
Metoda CAR-T cells reprezintă un progres uriaș în tratarea leucemiei și limfomului.
Pentru a afla cum se aplică metoda CAR-T cells în cazul pacienților, urmărește video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu